Hallands Nyheter

”Sex ska vara

STOCKHOLM: NYTT LAGFÖRSLAG INNEHÅLLER ÄVEN SKÄRPTA STRAFF

-

Det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttrycklig­en deltar frivilligt. – Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt är det olagligt, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S). Samtidigt skärps straffen.

På söndagen presentera­des regeringen­s utlovade förslag om samtyckesl­ag på en pressträff med statsminis­tern, vice statsminis­ter Isabella Lövin (MP) och justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

– Fler handlingar kommer att räknas som våldtäkt och straffen höjs. Men lagen är också ett verktyg för att förändra attityder och värderinga­r i vårt samhälle, säger Löfven.

Med en samtyckesl­ag förtydliga­s frivilligh­eten. Den som har sex med en annan måste ha försäkrat sig om att personen deltar frivilligt.

EXAKT HUR DET ska framgå blir en fråga som får avgöras från fall till fall, enligt justitiemi­nistern.

– Det måste bedömas i själva situatione­n, säger Morgan Johansson.

Redan i dag kan en gärningsma­n i de allra flesta situatione­r där samtycke saknas dömas för våldtäkt, och inga instanser har bedömt att en samtyckesp­aragraf kommer att leda till fler fällande domar.

– Det viktiga är signalen till Sveriges män och pojkar, säger Morgan Johansson. Är budskapet viktigare än själva lagtexten?

– Jag tycker man ska se det som en reform i båda delar, med en normerande funktion där man gör tydligt vad som är rätt och fel, säger Morgan Johansson.

Straffen för våldtäkt höjs också. Det lägsta straffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år.

Dessutom införs två nya brott, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Oaktsamhet handlar om att en gärningsma­n kan dömas för våldtäkt även om

 ??  ?? OMTVISTAT FÖRSLAG. Vice statsminis­ter Isabella Lövin (MP), statsminis­ter Stefan Löfven (S) och justitie- och inrikesmi-
OMTVISTAT FÖRSLAG. Vice statsminis­ter Isabella Lövin (MP), statsminis­ter Stefan Löfven (S) och justitie- och inrikesmi-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden