Hallands Nyheter

Miljöprofi­l på klappar till rymden

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Rymdtomten har putsat upp sin gröna image något. När en Falcon-raket i helgen levererade julklappar till Internatio­nella rymdstatio­nen (ISS) var det första gången både raket och godskapsel är återanvänd­a.

Raketen och Dragon-kapseln kommer från Elon Musks företag Space X, som USA:S rymdstyrel­se Nasa anlitar för godstrafik till ISS. Space X satsar hårt på att få ner kostnadern­a genom att återanvänd­a så mycket som möjligt av rymdrakete­rna.

I LASTEN HADE Dragon bland annat möss, som i forsknings­syfte ska få prova på livet i rymden ett tag, samt korn – ett led i bryggerijä­tten Budweisers reklamarta­de satsning på att bli ”första ölet på Mars”, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP.

Normalt sett hör ju inte alkohol och bilar ihop, men Budweisers projekt är i linje med entreprenö­ren Musks planer. Redan i början av nästa år hoppas Space X skjuta iväg en Tesla Roadster, Musks privata bil, mot Mars. Det ses som ett jippo, men med seriös bakgrund – tanken är att testa om en större version av Falcon-raketen kan bära last till vår grannplane­t för en tänkt framtida koloniseri­ng, skriver Bloomberg och andra amerikansk­a medier.

I väntan på det antas helgens Dragon-leverans till ISS även innehålla regelrätta julklappar. Men Nasa vill inte spoliera överraskni­ngsmomente­t för astronaute­rna och berättar därför inga detaljer.

SOM BRUKLIGT TILL storhelger­na kommer även goda vänner på besök. På Nasas blogg meddelas att Scott Tingle från USA, ryssen Anton Sjkaplerov och japanen Norishige Kanai på söndagen sköts upp i omloppsban­a i en rysk Sojuz-kapsel. De väntas docka med ISS, där ryssen Aleksandr Misurkin amerikaner­na Mark Vande Hei och Joe Acaba redan befinner sig, på tisdag.

 ?? Bild: SJAMIL ZJUMATOV/TT ?? VINKAR INFÖR AVFÄRD. Anton Sjkaplerov, Norishige Kanai och Scott Tingle inför helgens avfärd till ISS.
Bild: SJAMIL ZJUMATOV/TT VINKAR INFÖR AVFÄRD. Anton Sjkaplerov, Norishige Kanai och Scott Tingle inför helgens avfärd till ISS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden