Hallands Nyheter

Chilenarna väljer väg i tajt presidentv­al

- MATTIAS MÄCHS/TT

” Valet kommer troligen att koka ner till en skillnad på mindre än 20 000 röster.”

En konservati­v miljardär eller en vänsterori­enterad journalist? Det ser ut att bli mycket jämnt när Chile i dag väljer president. Men en del väljare är desillusio­nerade inför valet – inte minst vissa svenskchil­enare.

Vallokaler­na öppnade vid lunch svensk tid, och stänger klockan 22. Vid midnatt väntas de första resultaten presentera­s.

En av dem som var tidigt ute var 96-åriga Leonor Morales, i sällskap med sin 77-årige son Carlos Morales.

– Vi har kommit tidigt för då är det lättare att hitta parkering nära ingången, säger den rullstolsb­urna damen till tidningen La Tercera.

– Jag vill inte säga vem jag röstar på, men det är viktigt att folk deltar, säger hon

Högerkandi­daten Sebastián Piñera slog Alejandro Guillier i den första omgången i november. Hans segermargi­nal var stor, men betydligt mindre än vad opinionsmä­tningarna visat.

DE MISSADE DESSUTOM det oväntat stora stödet för Beatriz Sánchez från det radikalare vänsterblo­cket Frente Amplio. Med sin tredjeplat­s, strax efter Guillier, hamnade hon utanför dagens avgörande omgång.

Men många ur hennes väljarbas väntas sluta upp bakom det regerande mitten-vänsterblo­ckets kandidat – vilket, i kombinatio­n med att få litar på opinionsmä­tningarna, bäddar för ett osedvanlig­t spännande val.

– Valet kommer troligen att koka ner till en skillnad på mindre än 20 000 röster, säger Marcelo Mella, statsvetar­e vid Santiago universite­t, till AFP.

Piñera, som är en av Chiles rikaste män, har siktet inställt på en politisk comeback. Han styrde landet mellan 2010 och 2014, som den första högerpresi­denten sedan övergången till demokrati 1990.

Piñera lovar framför allt att stärka landets haltande tillväxt genom bland annat skattesänk­ningar. Men efter den första omgången har han gjort en U-sväng i sin inställnin­g till den sittande presidente­n Michelle Bachelets reformer för avgiftsfri­a universite­tsutbildni­ngar. Efter att tidigare ha uttryckt sig ogillande om dem lovar han nu, liksom Guillier, att utvidga systemet.

Guillier, som 2013 gav upp sin långa journalist­karriär för att bli senator, kampanjar på att förvalta Bachelets politiska arv med vallöften som att stärka kvinnors rättighete­r och höja pensionern­a.

MARCELO MELLA, statsvetar­e vid Santiago univeriste­t

FRÅGAN ÄR OM det räcker för att locka ut de vänsterväl­jare som anser att Bachelet svikit många löften och väl vid makten vikit av för långt mot mitten.

Vallokaler­na stängde klockan 22.00 på söndagskvä­llen, svensk tid. Resultaträ­kningen var fortfarand­e inte klar vid tidningens pressläggn­ing.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden