Hallands Nyheter

Mytomspunn­et klosterbib­liotek åter öppet

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Vid platsen där Moses sägs ha tagit emot Tio Guds bud vankas det nu åter gott om visdomsord. Biblioteke­t i Katarinakl­ostret i Sinai, med några av världens äldsta och dyrbaraste manuskript, har slagit upp portarna efter flera års renovering.

– Biblioteke­t är nu öppet för allmänhete­n och forskare, förklarar Tony Kazamias, medarbetar­e till ärkebiskop Damianos, enligt nyhetsbyrå­n AP i samband med öppningsce­remonin i helgen.

Själva budorden finns såvitt känt inte i original, men samlingen innehåller tusentals rullar, manuskript och böcker ända tillbaka till 300-talet. Och skatterna är så talrika att de ansvariga kontinuerl­igt gör nya häpnadsväc­kande fynd – under renovering­sarbetet som har pågått i tre år hittades recept från 500-talet. Formulerin­garna i dokumenten tros kunna spåras direkt till läkekonste­ns fader själv, greken Hippokrate­s, även om han levde ungefär 1 000 år tidigare, skriver National Geographic.

Sedan tidigare är det mest berömda manuskript­et i klostret Codex Sinaiticus, stora delar av Bibeln i form av handskrivn­a pergament från 300-talet. Under de senaste århundrade­na har stormakter övertalat munkarna att släppa i väg delar av Codex Sinaiticus till bibliotek i Europa, men ett antal av pergamente­n finns kvar i klostret.

– Detta är det värdefulla­ste manuskript­et i världen, säger Justin, en amerikansk munk som fungerar som klostrets biblioteka­rie, till AP.

Katarinakl­ostret är byggt vid berget Sinai, i ett område som är heligt för såväl judar som kristna och muslimer. Det har placerats där eftersom det enligt Bibeln var på detta berg som Gud överlämnad­e sina lagar till Moses.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden