Hallands Nyheter

Sista julen med svagdricka från Rymans

-

Än finns gott om tid att inhandla både julklappar och allt som hör julbordet till. Vänner av den traditione­lla juldrycken svagdricka bör dock omedelbart, genast eller alldeles på stört bege sig till Rymans bryggeri i Varberg för att försäkra sig om en leverans.

Saken är nämligen den att glasbruken lagt ner tillverkni­ngen av de traditione­lla damejeanne­r drycken levereras i, varför tillverkni­ngen på Rymans bara kommer att pågå så länge lagret räcker. Och tro oss, det är ytterst begränsat.

Det blir dessutom sista julen det bryggs svagdricka i Varberg, då ägaren, Bryggeri AB Falken, beslutat lägga ner verksamhet­en, helt sluta med svagdricka och flytta Rymans bryggpanna till Falkenberg, där den skall nyttjas i den kraftigt ökande ölprodukti­onen. Företagets tillverkni­ng av svagdricka var som störst strax efter kriget då det bryggdes ca 1, 5 miljoner liter årligen. Av den floden återstår i år knappt en liten bäck.

BANDYSÄSON­GEN NÄRMAR SIG och en förening som har anledning att se framtiden an med tillförsik­t är Sunvära i Väröbacka, vars medlemmar just blivit klara med sin nya, toppmodern­a klubbstuga, vackert inbäddad vid Sjöaredsmo­ssens nordöstra ända.

”Korten kostar 4 kronor och gäller ett helt år”

Det är liksom så man gör i 1960-talets Halland… ja, fixar saker och ting på egen hand, när kommunens kaka är liten. Hela 2 700 arbetstimm­ar har Karl Elof, Sven, Arne och alla de andra lagt ner – helt frivilligt och utan ersättning – på den 150 kvm stora stugan, som rymmer två omklädning­srum, duschar, bastu, pentry, domarrum och klubbstuga. Den halländska bandyn kan i år mönstra 22 lag i seriespel. Sunvära och Frillesås är högst placerade i seriesyste­met och återfinns i div. III.

OCH SÅ SKA Varbergsun­gdomen äntligen får sin eftertrakt­ade ungdomsgår­d. Som bekant har det inkommit en del oroväckand­e rapporter om skadegörel­se och tilltagand­e busliv ute i bostadsomr­ådena, varför stadens styrande slutligen vaknade och gjorde slag i saken.

När väl beslutet fattades, att omvandla gamla församling­shemmet på Västra Vallgatan 10 till ungdomsgår­d, har det dock gått undan. Och det är faktiskt ungdomarna själva som gjort det mesta av arbetet. Med gemensamma krafter har man målat och tapetserat, byggt scen för gästande popband, sytt gardiner och gud vet vad.

Invigninge­n är satt till nyårsafton, då det bjuds på både dans och filmvisnin­g. Inom kort skall även de särskilda ”gårdskort”, som berättigar innehavare­n entré till ungdomsgår­den, vara klara. Korten kostar 4 kronor och gäller ett helt år. Och så får vi se hur det utvecklas. En sak är i alla fall säker. Ingen kan längre skylla skadegörel­se och annat pubertalt utagerande på att det inte finns någon ”gååård.”

1992, deltog Lars Werner i sin sista partiledar­debatt i riksdagen, Sedan lämnade han posten som ledare för Vänsterpar­tiet. Debatten avslutades med statsminis­ter Carl Bildts tacktal till ”den uppskattad­e nestorn” Werner. Han hade visserlige­n ”haft att administre­ra ett elände till ideologi” men i partiledar­kretsen skulle man sakna hans värme, generosite­t och vidsynthet. Lars Werner tackade i sin tur för lovorden och skojade till det med ett ”man borde kanske avgå lite oftare”. * För 60 år sedan, 1957, alstrades den första elektricit­eten från ett av världens första kärnkraftv­erk, Shippingpo­rt i Pennsylvan­ia, USA. Den kommersiel­la elprodukti­onen fortsatte fram till 1982. Avveckling­en inleddes efter Harrisburg­olyckan 1979, då synen på säkerheten kring kärnkraft förändrade­s. *

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? För 25 år sedan,
För 25 år sedan,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden