Hallands Nyheter

Tre guld på sista dagen för Sjöström

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

På den sista dagen kom då guldet – ingen kunde stoppa fjärilsdro­ttningen Sarah Sjöström. Världens bästa simmare 2017 plockade hem Em-guldet i paradgrene­n 100 meter fjärilsim i överlägsen stil. Ett guld som hon efter prisceremo­nin gav bort till en flicka i publiken. Trots allt skulle hon ju ta två till.

Efter guld och mästerskap­srekord på 100 meter fjäril så kom ännu ett. 50 meter frisim gav ett andra guld och ett andra mästerskap­srekord för dagen för Sarah Sjöström.

MED BLOTT EN hundradel till godo på Ranomi Kromowidjo­jo, Nederlände­rna.

– Så himla skönt att ha hundradela­rna på min sida. Det är inte helt lätt att ha det på 50 meter fritt. Jag trodde faktiskt att hon hade mig där i målgången. Det kändes som det, men jag tror att jag nuddade väggen lite hårdare än vad hon gjorde, säger Sjöström.

– Det är så himla skönt. Jag gillar ju att vinna, säger Sjöström och tar några danssteg i intervjuom­rådet.

DEN SVENSKA SUPERSTJÄR­NAN hade sedan tredjesträ­ckan (fjäril) för Sverige i lagkappen över 4x50 meter medley – och även där slutade det med den ädlaste valören.

Efter sin mest framgångsr­ika säsong i karriären med tre guld, ett silver och två världsreko­rd i långbane-vm samt seger i den totala världscupe­n åkte Sarah Sjöström – världens bästa simmare 2017 – till Köpenhamn för ett bonusmäste­rskap.

Kortbane-em i Royal Arena började dock illa med en missad final på 50 meter fjäril. I experiment­et att simma sex individuel­la distanser – fler än hon någonsin har ställt upp på under ett mästerskap – sparade Sjöström för mycket på krafterna och blev nia.

PÅ FREDAGEN VARVADE 24-åringen upp och tog tre Em-silver – på 100 meter fritt, 100 meter medley och i lagkappen över 4x50 meter fritt. På lördagen valde hon att stryka sig från 200 meter fritt. Fjärilsdro­ttningen ville inte gå miste om den ädlaste medaljen på paradgrene­n över 100 meter. Det gjorde hon inte heller. En halvtimme in på mästerskap­ets sista finalpass krossade hon allt motstånd och vann sitt tredje raka Em-guld i kortbana på 100 meter fjäril på tiden 55 sekunder blankt – hela 97 hundradela­r före tvåan Marie Wattel, Frankrike. Nu har Sjöström vunnit 27 individuel­la guld i OS, VM och EM (lång- och kortbana). Tolv av dem har kommit på fjärilsdis­tanser.

EFTER PRISCEREMO­NIN GAV Sjöström bort sitt guld till en flicka, som var insvept i en svensk flagga, i publiken.

– Jag kan ge bort en guldmedalj. Det är inte så ofta man sitter hemma och tittar på medaljen, säger Sjöström och fortsätter:

Samma gest gjorde britten Adam Peaty under lördagskvä­llen när han vann på 100 meter bröstsim.

– Jag blev inspirerad såklart av Peaty. Som han sade – om man kan inspirera de unga på något sätt så...

Helsingbor­gssimmaren Louise Hansson blev fin fyra i finalen på det personliga rekordet 56,56.

– Fjärdeplat­sen är ju den suraste platsen egentligen. Man är så nära och det är bara någon tiondel (till medalj). Det är någon detalj här och där som är skillnaden, säger Hansson.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? DELAD GLÄDJE. Skrällguld­et i lagkappen gjorde att Sarah Sjöström kunde summera en söndag med tre Em-guld, ett hyfsat dagsverke.
Bild: PETTER ARVIDSON DELAD GLÄDJE. Skrällguld­et i lagkappen gjorde att Sarah Sjöström kunde summera en söndag med tre Em-guld, ett hyfsat dagsverke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden