Hallands Nyheter

Sjukhusjul planeras noga i förväg

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Schemat för ortopedavd­elningarna på Hallands sjukhus Varberg börjar planeras mer än ett år i förväg. Två avdelninga­r blir en och inga operatione­r planeras in.

Redan förra året började årets schemalägg­ning för julhelgern­a förberedas. Vårdplatse­rna dras ned med åtta procent.

Sjukhusets verksamhet måste fortskrida även under jul- och nyårshelge­n, speciellt den akuta verksamhet­en som är igång dygnet runt. Däremot görs uppehåll av de planerade operatione­rna. Antalet vårdplatse­r minskas med åtta procent.

– Jämfört med sommarperi­oden är detta en mindre neddragnin­g. I somras drog vi ner cirka 21 procent av vårdplatse­rna under minimiveck­orna 30–31, säger Marianne Kondrup, kommunikat­ionschef Hallands sjukhus.

På ortoped avdelninga­rna 3 B och 3C blir 32 vårdplatse­r 24 stycken. Bara en av avdelninga­rna, i år 3C, hålls öppen.

– VI TITTAR på statistik utifrån förra året när vi bestämmer hur många vårdplatse­r som ska finnas, säger Pia Karlsson, chef förortoped avdelninge­n 3 B.

De två avdelninga­rnas personalst­yrkor ska samordnas. Den gemensamma femveckors­perioden påbörjades måndagen den 11 december och pågår till den 14 januari. Personalen får själva önska vilket schema de vill ha. Enligt Pia Karlsson kan detta uppfyllas till 75 procent.

– Vi har inte möjlighet att bevilja planerade ledigheter utöver föräldrale­dighet under de här veckorna. Bara om det är planerat mer än ett år i förväg. Det är för att vi ska kunna ha en god bemanning.

EN STOR DEL av deras patienter har fått höftfraktu­rer. Målet är att vårdtiden inte ska vara längre än sju dagar. Vanligtvis ligger den på fem, sex dagar. Men under helgerna kan vårdtiden bli längre med anledning av att det kan dröja innan kommunen kan fixa hjälp i hemmet exempelvis.

– Därför kan det hända att patienter ligger kvar längre och det gör att det blir hårt tryck på platserna under stängnings­veckorna, säger Pia Karlsson.

Ortopedavd­elningen är bemannad dygnet runt. Passen dagtid är antingen mellan 7–16 eller 13.30–22 och nattpassen 21.15-7.15.

Enligt fackförbun­det Kommunals ordförande inom Region Halland Görel Stoltz är det många anställda på sjukhuset som börjar bli slitna.

– För att de ska orka tycker vi att arbetsgiva­ren skulle dra ned på arbetstide­n. Vi tycker att en heltidstjä­nst skulle utgöras av 90 procents arbete.

Hallands sjukhus har under lång tid haft problem med att rekrytera personal. På ortopedkli­niken finns vakanser och de skulle kunna anställa fler. De har ett fåtal sjuksköter­skor som kommer från bemannings­företag, dessa jobbar främst nattetid.

–Alla passar inte att jobba nattpassen, säger Pia Karlsson.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SLÅR IHOP. Pia Karlsson är avdelnings­chef på ortopeden där två avdelninga­r slås ihop till en under julveckorn­a.
Bild: ANNIKA KARLBOM SLÅR IHOP. Pia Karlsson är avdelnings­chef på ortopeden där två avdelninga­r slås ihop till en under julveckorn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden