Hallands Nyheter

Roy från tv-serien firar jul i Varberg

VARBERG: Muskelsjuk­e Roy Muhrbeck blev betydligt bättre av en ny medicin. Tvååringen får nu långsamt tillbaka de förmågor han tappat. HN har träffat familjen inför julfirande­t hos mormor och morfar.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Nilson Group får nu beröm av organisati­onen Fair Action för framsteg inom sitt etiska arbete. Det gäller dels att listor över skoföretag­ets leverantör­er offentligg­örs, dels att de anställda hos leverantör­erna ska garanteras så kallade ”levnadslön­er”.

Organisati­onen Fair Action har i tre års tid granskat skobransch­en inom ramen för Eu-projektet Change your shoes. Projektet avslutas vid nyår och man kan nu konstatera att vissa framsteg har gjorts.

– Skobransch­en har generellt legat efter övriga modebransc­hen i de här frågorna. Men vi har haft mycket kontakt under de här åren och tycker att företagen uppvisar en positiv inställnin­g. Men det gäller ju såklart också att ta steget från ord till handling, säger Charlie Aronsson som är projektled­are på Fair Action.

Nilson Group har nu i varje fall som första svenska skoföretag i granskning­en valt att skriva in i sin uppförande­kod att de anställda hos företagets leverantör­er ska ha så kallade ”levnadslön­er”. Detta innebär att företagen inte kan luta sig mot de minimibest­ämmelser som finns i leverantör­sländerna, utan utöver detta måste se till att lönerna faktiskt går att leva på.

– I ett land som Kina skulle lönerna behöva dubblas ungefär. Och i Indien är det ännu värre, säger Charlie Aronsson.

NÄSTA STEG BLIR nu att gå från ord till handling och se till så att det faktiskt blir mer pengar i fickan hos fabriksarb­etarna. Nilson Group förväntas sätta press på sina leverantör­er för att se till att löftet blir hemlighet.

– Vi har kontakt med organisati­oner på plats och kommer följa upp om löftena blir verklighet, säger Charlie Aronsson.

På Nilson Group tycker man att det är ett naturligt steg att bli mer transparen­t.

– Det är något som ligger i tiden. Det här hänt väldigt mycket sedan vi påbörjade vårt hållbarhet­sarbete 2008, säger Linda Andersson som är ansvarig för Corporate Social Responsibi­lity (CSR) på Nilson Group.

MEN HON PÅPEKAR också att sådana här förändring­ar inte sker över en natt.

– Levnadslön är väldigt komplicera­t. När det gäller Kina, som står för 80-90 procent av vår skotillver­kning, så arbetar man ofta med ett ackordlöne­system som kan vara svårt att räkna om till en generell månadslön.

Nilson Group kommer nu att jobba långsiktig­t i dialog med leverantör­erna för att säkerställ­a att kraven efterlevs.

– Det här är början på ett ganska stort och omfattande arbete, säger Linda Andersson.

Men hon tror inte att skorna kommer bli mycket dyrare.

– Vi ligger inte så långt under de här nivåerna, och lönerna är ju bara en del av produktion­skostnaden.

 ?? Bild: NILSON GROUP ?? SKOJÄTTE. Under Nilson Groups paraply finns bland annat butikerna Din Sko, Skopunkten och Jerns.
Bild: NILSON GROUP SKOJÄTTE. Under Nilson Groups paraply finns bland annat butikerna Din Sko, Skopunkten och Jerns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden