Hallands Nyheter

Mordbrand anser rätten

EPOK SLUT: PORSLINSBU­TIKEN HAR FUNNITS I FAMILJEN I ÖVER HUNDRA ÅR

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Hovrätten anser att 32-åringen ska fällas för mordbrand för att han orsakat den stora branden i gamla gjuteriet i Falkenberg i april. Därmed döms han till 3,5 års fängelse, i stället för tingsrätte­ns två år.

Jonas Lundberg har tillbringa­t livet bland grytor, kastruller och serviser, men har aldrig lärt sig laga mat. Nu får han tid att lära sig det och framför allt får han tid för barnbarnen.

Adde Lundbergs present och inredning finns inte mer. Sedan den 1 december är butiken en Önskabutik och Jonas Lundberg som hållit namnet på föräldrarn­as rörelse levande de sista elva åren har för första gången i sitt liv blivit anställd. Den nye ägaren är hans arbetsgiva­re, men det är bara för en kort period. Den sista januari väntar ett liv utanför butiksdisk­en för Jonas Lundberg.

– För tre år sedan drabbades jag av hjärtflimm­er och opererades. Då satte jag bollen i rullning för att hitta en ny ägare. Nu har bollen rullat i mål och jag mår bra, säger Jonas Lundberg som är 64 år.

Han är mer eller mindre uppvuxen i butiken som så många falkenberg­are köpte både presenter och husgeråd till det egna hemmet i.

– Förr köpte kunderna mycket samlarpors­lin. Tänk så många mormödrar och farmödrar som kom in för att köpa en kopp eller tallrik till sina barnbarn, minst två gånger om året. De var trogna kunder. Synd att det tog slut.

I HÖRNET RÅDHUSTORG­ET och Storgatan låg Adde Lundbergs i många år och där växte inte bara Jonas Lundberg, utan även hans syskon Margareta och Bengt upp.

– Våra föräldrar ville nog egentligen inte att någon av oss skulle ta över butiken.

Jonas Lundberg gick ut gymnasiet och hade sina framtidspl­aner inriktade på att bli slöjdlärar­e, men så blev det inte. Han blev kvar i butiken och under en period på 1990-talet var det inte bara han utan även hans två syskon och deras föräldrar som arbetade i butiken på Storgatan. Men i tre omgångar arbetade han på Rosenthals porslinsfa­brik i Tyskland för att lära sig språket.

– Många av våra affärer gjordes med Tyskland, vi köpte porslinet därifrån. Det var anledninge­n till att jag arbetade där.

1957 kom Hans Lundberg med sin familj till Falkenberg för att ta över efter fadern Adde Lundberg. Familjen bosatte sig på Västra gärdet. Paret Lundberg beslöt sig för att utöka sortimente­t med handväskor och tillsamman­s drev de i många år en framgångsr­ik och välkänd verksamhet i stan.

NÄSTAN 50 ÅR senare gick företaget i konkurs. Syskonen Lundberg skingrades yrkesmässi­gt, men Jonas kunde inte släppa tanken på att vara sin egen och få fortsätta att sälja porslin och annat husgeråd som han kunde på sina fem fingrar. Jonas första tanke var att han ville fortsätta i den gamla butiken. När det inte gick började han snegla åt andra håll. Allt som oftast satt han i sin bil utanför Fynda på Smedjeholm och förvånades över den välfyllda parkerings­platsen utanför butiken. Till slut klev han in och frågade om han fick hyra en lokal. Det fick han. För elva år sedan öppnade han en butik. Några år senare startade han en nätbutik tillsamman­s med en kollega. Nu ser han tillbaka på några lyckosamma år.

– Det har varit en riktig framgångss­aga. Här finns mycket folk och gott om parkeringa­r, säger Jonas Lundberg.

HAN SÄLJER SIN rörelse när intresset för whiskey- och romglas är på topp. Många trender har kommit och gått genom åren, men störst genomslag hade tv-kocken Tina Nordström.

– Så fort hon visade upp ett köksredska­p i tv så kom kunderna till oss för att köpa det, säger Jonas Lundberg.

Han tackar falkenberg­arna som troget gjorde sina inköp i familjens butik.

– Det är ju tack vare dem det varit så roligt att arbeta.

 ??  ?? BLAND GRYTOR OCH KASTRULLER. Jonas Lundberg har tillbringa­t ett helt liv bland presentart­iklar, husgeråd och porslin. på Fynda. Nu har han med ålderns rätt sålt den.
BLAND GRYTOR OCH KASTRULLER. Jonas Lundberg har tillbringa­t ett helt liv bland presentart­iklar, husgeråd och porslin. på Fynda. Nu har han med ålderns rätt sålt den.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? De senaste elva åren har han haft en egen butik
Bild: OLA FOLKESSON De senaste elva åren har han haft en egen butik
 ?? Bild: L ALMQVIST/FALKENBERG­S MUSEUM, BILDARKIVE­T ?? STORGATAN 29. Olga Andersson, Linnea Bengtsson, Adde Lundberg och Karl Oscar Liljedahl strax efter flytten till Storgatan.
Bild: L ALMQVIST/FALKENBERG­S MUSEUM, BILDARKIVE­T STORGATAN 29. Olga Andersson, Linnea Bengtsson, Adde Lundberg och Karl Oscar Liljedahl strax efter flytten till Storgatan.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SYSKONEN. Jonas Lundberg, Margareta Gustavsson och Bengt Lundberg. Bilden är tagen i november 1997.
Bild: OLA FOLKESSON SYSKONEN. Jonas Lundberg, Margareta Gustavsson och Bengt Lundberg. Bilden är tagen i november 1997.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? EN RARITET. Ett gammalt presentkor­t som bevarats.
Bild: OLA FOLKESSON EN RARITET. Ett gammalt presentkor­t som bevarats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden