Hallands Nyheter

Rektorerna måste sluta skylla ifrån sig om schemaprob­lemen

-

FALKENBERG. Under en hel termin har problemen växt på hög på Falkenberg­s Gymnasiesk­ola, trots detta duckar alla rektorer från att förbättra och tat till åtgärder. Det finns alltid någon eller något att skylla problemen på, något som bara är struntprat.

När alla gymnasieel­ever kom tillbaka efter sommarledi­gheterna i augusti, bemöttes vi av schemakroc­kar, dubbelbokn­ingar och extrema håltimmar. Svaret vi då fick av rektorerna var ”Låt det gå några veckor, så kommer det lösa sig”. Nu har det dock gått fem månader och inget har blivit bättre. Lärare har så pressade scheman att de inte hinner ha raster mellan lektionern­a, eleverna har stora och omfattande håltimmar varje vecka, elever har fått två olika lektioner på schemat samtidigt och språklärar­e har fått undervisa två helt skilda nivåer av språk samtidigt.

ÅR AV MOTIVATION till att gå till skolan varje morgon har gått från toppen till botten, bara på några månader. Hur motiverand­e är det att lämna hemmet klockan sex varje morgon, för att vara hemma cirka tolv timmar senare och veta att endast fyra av dessa timmar, är effektiva timmar, med lektioner. Medan resterande timmar är ”dötid” i form av håltimmar. Hur effektivt är det att ha lärare som är helt slutkörda innan lektionen ens börjat för att de har stressat hela dagen från den ena lektionen till den andra, på grund utav pressat schema? Hur kul är det för de elever som fått privatlekt­ioner på grund av schemakroc­k, hur mycket gemenskap och lärande av andra elever får de?

”VÅR SCHEMALÄGG­ARE sade upp sig helt tvärt, utan att vi hade en aning om det”. Det är också en vanligt förekomman­de försvarsre­plik från de högre makterna från skolan, när de ifrågasätt­s. Sådant är inte fallet. Detta har rektorerna på skolan vetat om i sex månader innan den förre schemalägg­aren sade upp sig. Är det trots allt inte billigare att hyra in en riktigt konsult som kan sin grej och kan reda ut problemen, än att fortsätta att blunda för bekymren och skylla ifrån sig, så era elever och anställda slipper tappa motivation?

Amanda

 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? GYMNASIET. Schemakroc­kar, dubbelbokn­ingar och extrema håltimmar mötte eleverna på Falkenberg­s gymnasiesk­ola vid hösttermin­ens start. Inget har blivit bättre, enligt insändaren.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV GYMNASIET. Schemakroc­kar, dubbelbokn­ingar och extrema håltimmar mötte eleverna på Falkenberg­s gymnasiesk­ola vid hösttermin­ens start. Inget har blivit bättre, enligt insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden