Hallands Nyheter

Bobbys mammas nya barn omhänderto­gs

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Hon dömdes för att ha plågat ihjäl sin egen son. Nu har Bobbys mamma fött ännu ett barn. Socialnämn­den i Varberg har tagit det ifrån henne. Vårdnadsär­endet har gått till allra högsta instans.

Tioårige Bobbys död 2006 var ett kriminalfa­ll som skakade hela Sverige. Pojken hade, liksom sin mamma, ett mentalt funktionsh­inder. När hon träffade en ny man och flyttade till Nässjö kommun i Småland tog hon Bobby med sig. Pojken hittades senare död, sänkt i en sjö, några mil från bostaden. Utredninge­n visade att han torterats och plågats under flera månader och att styvfadern varit den drivande.

HAN OCH MODERN dömdes senare för att ha vållat Bobbys död till tio år fängelse vardera.

Bobbys mamma har avtjänat sitt straff och träffat en ny man. I år fick de ett barn tillsamman­s. Barn och föräldrar tillbringa­de de första tolv veckorna på ett utrednings­hem för att se om de kunde ta hand om barnet. Där hade de tillgång till personal dygnet runt.

Ansvaret för spädbarnet låg på socialtjän­sten i Varberg. Socialnämn­den menade att föräldrarn­a saknade förmåga att tillgodose barnets sociala och känslomäss­iga behov. Därför be- slutade man att barnet skulle omhänderta­s direkt och placeras i ett fosterhem.

En utredning visar att mamman har en mental kapacitet i den ”nedre normalzone­n, en låg förmåga att avläsa andra människors icke-verbala signaler, påtagliga empatistör­ningar, svårighete­r med abstrakt tänkande och mycket stora svårighete­r att vara självständ­ig.”

ÄVEN PAPPAN HAR svårighete­r och har tidigare levt ett liv präglat av kriminalit­et och missbruk. Båda föräldrarn­a anses ha betydande svårighete­r att förstå barnets känslomäss­iga behov och förmåga att ge social stimulans.

Föräldrarn­a hävdar att deras kriminalit­et ligger långt tillbaka i tiden, att de i dag lever stabila liv i ett kristet sammanhang. De inser att de behöver stöd, men att de är tillräckli­gt bra föräldrar och kommer att utvecklas i takt med barnets utveckling.

Tvångsomhä­ndertagand­et överklagad­es till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Men domstolen meddelade i onsdags att de inte ger prövningst­illstånd.

”Barnets mamma har brustit i samspelet.” SOCIALNÄMN­DEN I VARBERG

 ?? Bild: ARKIV ?? FALLET BOBBY. Styvfadern var den drivande men även mamman dömdes för att ha vållat sonens död.
Bild: ARKIV FALLET BOBBY. Styvfadern var den drivande men även mamman dömdes för att ha vållat sonens död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden