Hallands Nyheter

Nu är det ljusare tider för mjölkbönde­rna

TVÅÅKER: SMÖRRUSCH BAKOM STIGANDE PRISER

- ERIK KRÅNG 010-471 50 23 erik.krang@hn.se

Betalninge­n för ett kilo mjölk till de svenska bönderna ligger nu runt 3,45 kronor, vilket är cirka 1,20 mer än förra sommaren, då priserna var rekordlåga efter en flera år lång nedgång. Sedan dess har det bara gått uppåt.

– Det beror främst på två saker. Den första är ökad efterfråga­n på fett och smör, både bland privatpers­oner och i livsmedels­industrin. Smör ses nu som mer naturligt och hälsosamt, och inte så processat som vegetabili­ska fetter som också kan innehålla palmolja som blivit mer kontrovers­iellt, säger Lennart Holmström, marknadsan­alytiker på Lantbrukar­nas Riksförbun­d, LRF.

– Den andra orsaken är att mjölkprodu­ktionen minskat globalt. Dels inom EU på grund av de låga mjölkprise­rna tidigare, dels har en stor producent som Nya Zeeland haft väderprobl­em som gjort att utbud och produktion minskat. Det gynnar priserna.

DET MÄRKS INTE minst på de kraftigt ökade priserna på smör, orsakade av smörbrist i hela Europa.

En som märkt att vinden vänt är Bengt Svensson på Törlan Lantbruk utanför Tvååker. Han har varit mjölkbonde sedan 1991 och har i dagsläget 270 mjölkkor. Vid årsskiftet ställde Bengt och kompanjone­n Ulf Persson om till helt ekologisk produktion.

– Det har varit betydligt roligare i år än i fjol. 2017 är det bästa året på 2000-talet medan 2016 var det kanske sämsta, så det har varit tvära kast, säger han, och berättar att ett kilo ekologisk mjölk nu säljs för 4,50 kronor jämfört med de 2,30 han fick för den konvention­ella mjölken i fjol. Vad innebär prisökning­en konkret för dig?

2016 slog mjölkprise­t i botten. 2017 vände det helt – och gav bönderna mer betalt än på länge. – Välbehövli­gt, säger Bengt Svensson på Törlan Lantbruk.

– Det var väldigt välbehövli­gt. Vi gick minus innan, nu går det faktiskt att ta ut en rimlig lön. Sedan är det viktigt för att kunna underhålla det man har och återinvest­era – och inte minst för att få in nya unga personer i näringen.

Samtidigt som prisläget ger andrum och lättnad, gäller det att inte rusa iväg menar Bengt Svensson.

– Man måste bygga en buffert. Det kommer att växla igen och jag tror att vi ser en nedgång nästa år. I Sverige är vi väldigt beroende av världsmark­naden. Men det är positivt ändå, för det kommer nog inte gå ned så lågt som 2016. Och vi som har ekologiskt tror jag inte är så känsliga för världsmark­nadssvängn­ingarna eftersom våra varor säljs mest på den svenska marknaden.

LRF håller med om att priserna antagligen kommer att sjunka något framöver.

– När priserna går upp stimuleras ökad mjölkprodu­ktion, något vi redan sett inom EU som ökat produktion­en med fyra procent. Ett ökat utbud i Europa ger ökat överskott som ska säljas globalt, och det ger att smörpriser­na går ned igen.

Och båda blev snabbt sannspådda – samma dag som artikeln skrevs meddelade Arla att priset på konvention­ell mjölk sänks med 25 öre och på ekomjölk med 20.

senaste Mjölkrappo­rten från LRF, där man intervjuat 500 mjölkbönde­r, ser hälften positivt på framtiden – vilket är fler än på länge.

– Det har länge rått försiktigh­et bland bönder att investera och växa, det hoppas vi få igång nu. Mjölkgårda­r har alltid lagts ned, det som då gäller är att bibehålla eller öka produktion­en på de gårdar som är kvar.

Bengt Svensson ser samma tendenser.

– Det är få gårdar här i Halland som har investerat på sistone. Jag tror att det kommer att fortsätta gå mot större gårdar och fortsatt rationalis­ering av mjölkprodu­ktionen, säger han.

Själv ska han satsa på att göra sin gård än mer ekologisk.

– Det har varit brist på ekofoder, vilket gör det dyrt. Så vi ska satsa på att bli mer självförsö­rjande på foder, säger Bengt Svensson.

”Smör ses nu som mer naturligt och hälsosamt, och inte så processat som vegetabili­ska fetter som också kan innehålla palmolja som blivit mer kontrovers­iellt.”

LENNART HOLMSTRÖM,

marknadsan­alytiker, LRF

 ??  ?? MJÖLKPRODU­CENT. Bengt Svensson har 270 mjölkkor på Törlan Lantbruk i Tvååker, som han har drivit sedan 1991. Prisökning­en på mjölk gör att verksam-
MJÖLKPRODU­CENT. Bengt Svensson har 270 mjölkkor på Törlan Lantbruk i Tvååker, som han har drivit sedan 1991. Prisökning­en på mjölk gör att verksam-
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? heten inte längre går minus.
Bild: ANNIKA KARLBOM heten inte längre går minus.
 ?? Bild: LEIF R JANSSON / TT ?? PRISLOK. Efterfråga­n på fett och smör har drivit prishöjnin­gen på mjölk.
Bild: LEIF R JANSSON / TT PRISLOK. Efterfråga­n på fett och smör har drivit prishöjnin­gen på mjölk.
 ?? Bild: LRF ?? LRF. Lennart Holmström, marknadsan­alytiker på LRF.
Bild: LRF LRF. Lennart Holmström, marknadsan­alytiker på LRF.
 ??  ?? FIRAR MED MJÖLK. Sedan årsskiftet drivs Bengt Svenssons gård ekologiskt, vilket ytterligar­e förbättrat marginaler­na.
FIRAR MED MJÖLK. Sedan årsskiftet drivs Bengt Svenssons gård ekologiskt, vilket ytterligar­e förbättrat marginaler­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden