Hallands Nyheter

Alexandra Zazzi

-

Hej alla mina härliga läsare! Här kommer årets julaftonss­palt. Nu är det dagen före dagen före dagen före dagen. I år ligger jag långt efter, både med mina julklappsf­örberedels­er och julbordsfi­xandet. Det blir så ibland, livet knackar på och tar plats. Och det skall man låta det göra, jag har bestämt mig: jag struntar i alla måsten.

Jul är en viktig högtid, inte för att vi ska köpa massa saker till varandra eller äta tills vi spricker under några få dagar, utan för att vi påminns om kärleken. Många av oss har en förmåga att glömma bort det viktiga i livet, den äkta omsorgen och närvaron.

I år blir det en enkel jul hemma hos oss, vi blir inte så många. I stället har jag tagit mig tid att besöka och ringa några av mina kära som jag inte pratat med på ett tag. Livet har så många fler nyanser än det som visas på sociala medier. Man tror att en kär gammal vän mår bra för att hen visar det på Facebook, men så möter man personen på stan och verklighet­en är en helt annan.

Glöm inte bort varandra kära vänner, ge er tid att lyssna och umgås. Njut av livet och helgerna, men stressa inte. Gå ut i skogen med en termos varm choklad i stället för att rusa runt efter mellandags­reorna.

Och nu till en sista julfråga samt ett mycket bra tips från Babitta.

Ha en helt fröjdefull jul alla kära matvänner!

Hej Alexandra! Så här i advent är det många som tappar upp sin hemmagjord­a glögg. Jag brygger en sats varje höst sedan många år tillbaka och ”The flavour of 2017” blev fikon/lime. (Själv silar jag glöggen fri från potatis och kryddor och låter den sedan stå ytterligar­e en vecka så jästen sedimenter­ar innan jag tappar den på flaska.) Och jag vill tipsa om en fantastisk biprodukt vid glöggframs­tällningen, nämligen de ljuvligt marinerade russinen. De går bra att spara under lång tid och fungerar ypperligt som smaksättni­ng till socker- eller havrekakor eller glass, eller att hacka ned i vispad grädde till någon dessert.

Ha en riktigt fin advent

Tack Babitta! Man kan ju även frysa ned frukten och lägga dem i kakor och bröd under vintern.

Hej! I går skulle jag baka lussekatte­r och hade köpt Garants ekologiska vetemjöl, ett mjöl jag aldrig provat tidigare. Använde mitt vanliga bullrecept: 12 dl mjöl, 1 dl socker, 1/2 tsk salt, 50 gr jäst, 150 gr smör och 5 dl mjölk. Men det gick inte alls bra eftersom mjölet drog åt sig mycket mer vätska än vanligt vetemjöl. För att få en någorlunda smidig deg tillsatte jag successivt ytterligar­e 3 dl mjölk!

Resultatet blev naturligtv­is inte alls bra och jag slängde degen i soporna. På mjölpåsen stod ett traditione­llt bullrecept. Ringde konsumentu­pplysninge­n hos Garant men de hade aldrig hört talas om problemet. Har du någon förklaring? Tacksam för svar.

Hej Gunnel! Bakning kan ju vara lite komplext. Man tycker det är så enkelt, men just mjölet kan, precis som du påpekar, sätta käppar i hjulet ibland.

Jag köper kanske 60–80 procent ekologiska råvaror och har märkt att de ofta inte uppför sig riktigt som ”vanliga” råvaror. Mjölet kan vara lite mer finmalt, grynen smaka annorlunda, buljongen sakna umami-känslan. Kycklingen är mer riktig och utan tillsatt vatten, vilket gör att tillagning­en måste vara mer noggrann, och så vidare.

Med det sagt vill jag verkligen understryk­a att ekologiska råvaror oftast är bättre, men att man måste lära sig att behandla dem rätt. När det gäller mjölet du skriver om skulle jag tro att det är just malningen som är problemet. Sedan är det alltid lite vanskligt att pytsa i stora mängder vätska eller mjöl i efterskott. Degen blir gärna antingen för stabbig eller lös och det är svårt att få till den rätta balansen.

Prova att göra om den och minska mjölet från början med 1–2 dl. Men tänk på att en deg hellre ska vara för blöt än för torr! Och funkar inte det... byt mjöl. Lycka till!

 ?? Bild: JULIÁN ROVAGNATI ??
Bild: JULIÁN ROVAGNATI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden