Hallands Nyheter

Guns grisar får växa upp så

-

Grisar med knorr har en alldeles särskild betydelse för Gun Ragnarsson. Hennes filosofi är att djuren ska födas upp så naturligt som möjligt. – Det kommer hundratals människor hit varje år för att studera hur djuren har det.

”Jag har alltid älskat hästar, kor och grisar.”

I många familjer förekommer diskussion­er inte minst inför vinterns stora högtid. I dessa dagar då medvetande­t om matens betydelse för miljö och hälsa står i fokus kan det uppstå intresseko­nflikter. Inte sällan står kampen mellan köttätare och icke köttätare, de som vill äta animaliskt protein mot veganer eller vegetarian­er.

För Gun Ragnarsson finns ingen tvekan. Skinkan står i centrum på julbordet. Det viktiga är hur köttet produceras.

– Jag vill bara äta kött från djur som jag vet har haft ett bra liv och som är uppfödda på ekologiskt foder.

– Då kan jag äta med gott samvete.

Hon tror inte att köttproduk­tionen i Sverige är hotad.

– Absolut inte. Jag har full respekt för dem som väljer att inte äta kött men 9 av 10 äter kött. Däremot bryr sig människor mer om vad de äter. De nöjer sig inte med att veta att den är ekologisk, de vill ha hela storyn.

– De vill inte köpa grisen i säcken, säger Gun Ragnarsson lite vitsigt.

GRISAR MED KNORR står det på en skylt som sitter på Ragnarsson­s grisstall i Munkaskog. Hit kommer grisarna vid tre månaders ålder tillsamman­s med kompisarna som de har vuxit upp med. De har frihet att springa ut och in som de vill. Lyckligt ovetande om att slakt- huset väntar inom någon månad bökar de runt i ensilaget som ligger på marken. Några är riktigt runda och välväxta.

– Ett par stycken av de grisarna största i den här inhägnaden kommer att gå till slakt redan till jul, konstatera­r Gun Ragnarsson.

Hon beräknar att cirka 900 människor varje år besöker grisuppföd­ningen på Kärragärde. De vill se hur grisarna har det och de här personerna är ofta noga med sin research.

– Jag har lovat mig själv att jag alltid ska sköta djuren så att jag kan visa upp gården. Det är mycket besökarna vill ha reda på. Jag har till och med haft personer som har fått

GUN RAGNARSSON

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? EXTRA KNORR. ”Grisarna här har dubbelt så stort utrymme att röra sig på, de har dubbelt så mycket halm i boxarna och de får enbart ekologiskt foder. Då blir också köttet dubbelt så dyrt.”
Bild: ANNIKA KARLBOM EXTRA KNORR. ”Grisarna här har dubbelt så stort utrymme att röra sig på, de har dubbelt så mycket halm i boxarna och de får enbart ekologiskt foder. Då blir också köttet dubbelt så dyrt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden