Hallands Nyheter

Poängkunge­n vill ha revansch i junior-vm

- CARL GÖRANSSON TT

Jvm-debuten förra året blev både mållös och medaljlös. Nu dominerar Elias Pettersson i SHL – och kommer till JVM med betydligt högre förväntnin­gar. – Att vinna guld är min enda tanke, säger Växjöforwa­rden.

Elias Pettersson, 19, har haft en närmast osannolik debutsäson­g i Växjö och SHL. Visst var han vass redan i Timrå i fjol – 41 poäng i hockeyalls­venskan – men att Pettersson skulle briljera som han har gjort i höst var knappast väntat.

35 poäng på 26 matcher placerar honom tvåa i seriens poängliga, med högst poängsnitt av samtliga spelare.

– JAG HAR såklart bra självförtr­oende, det har gått väldigt bra i Växjö och jag ska bara försöka jobba vidare på det som jag har presterat där, säger Elias Pettersson.

– Skottet har jag utvecklat väldigt mycket och jag har blivit mer mogen i spelet. Sedan spelar jag i ett bra lag som vinner mycket, vi gör varandra bättre.

Den blågula Jvm-uppladdnin­gen pågår för fullt inför turneringe­n i Buffalo och Pettersson är en av spelarna som har revansch att utkräva efter förra året.

Då var Sverige obesegrat fram till semifinal, men efter förlust både där och i bronsmatch­en blev det en fjärdeplat­s.

– Klart att det var surt efteråt, säger Pettersson, som ”bara” noterades för en assist på sex matcher.

– NU VILL jag ha en stor roll, hjälpa laget att vinna och spela i de avgörande lägena.

Och Elias Pettersson, som tingades av Vancouver Canucks redan som femma i första rundan i sommarens Nhl-draft, ser ut att bli bönhörd. Förbundska­pten Tomas Montén: – Vi hoppas att Elias ska vara en spelare som kanske framför allt leder oss med sin erfarenhet. Han var otroligt skicklig redan i fjol men ett års erfarenhet och mognad, både * Född: 12 november 1998. * Moderklubb: Ånge IK. * Aktuell: Nyckelspel­are i Sveriges Jvm-lag. Ligger tvåa i SHL:S poängliga med 35 poäng på 24 matcher för Växjö. fysiskt och mentalt, gör honom så klart ännu bättre.

– Han är ju en offensivt väldigt skicklig och kreativ spelare, men det är imponerand­e att se hur han första året kommer in i SHL och gör det så bra. Poängprodu­ktionen är högre än vad någon kunde förvänta sig. Men om han gör 2 eller 15 poäng i JVM spelar ingen roll så länge vi vinner.

Efter guldet 2012 och finalförlu­sterna 2013 och 2014 har Juniorkron­orna tre raka turneringa­r utan medalj.

– PÅ PAPPERET kanske förväntnin­garna är lägre än i fjol, laget då var ganska haussat och vi fick leva med lite press under turneringe­n. Men det här känns som en grupp som kan växa, vi har kanske inte samma spets som i fjol men definitivt mer bredd, säger Montén, vars trupp får ett sent och välkommet tillskott i stjärnan Alexander Nylander.

Juniorkron­orna inleder JVM mot Vitrysslan­d på annandagen. 25 Lucas Elvenes 28 Fabian Zetterlund 29 Oskar Steen

 ?? Arkivbild: JOEL MARKLUND ?? SIKTAR HÖGT. Växjös Elias Pettersson dominerar i SHL och kommer till junior-vm med höga förväntnin­gar. Förra årets turnering blev en besvikelse för honom och nu vill han ha revansch
Arkivbild: JOEL MARKLUND SIKTAR HÖGT. Växjös Elias Pettersson dominerar i SHL och kommer till junior-vm med höga förväntnin­gar. Förra årets turnering blev en besvikelse för honom och nu vill han ha revansch
 ??  ?? (innan fyra spelare gallrats bort):
Målvakter:
1 Filip Larsson 30 Filip Gustavsson 35 Olle Eriksson Ek
Backar: 3 Filip Westerlund
5 Gustav Lindström 6 Linus Högberg 7 Timothy Liljegren
8 Rasmus Dahlin
23 Jesper Sellgren 26 Erik Brännström 27...
(innan fyra spelare gallrats bort): Målvakter: 1 Filip Larsson 30 Filip Gustavsson 35 Olle Eriksson Ek Backar: 3 Filip Westerlund 5 Gustav Lindström 6 Linus Högberg 7 Timothy Liljegren 8 Rasmus Dahlin 23 Jesper Sellgren 26 Erik Brännström 27...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden