Hallands Nyheter

De lokala kortfilmar­na lockade flest

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

När Kortfilmsd­agen firades för första gången i Varberg var det blandad uppslutnin­g till de båda visningarn­a. Kort om folk på förmiddage­n men långt fler på kvällen när de lokala filmarna visade sina verk.

Festivalen hölls i Kulturhuse­t Komediante­n i två olika pass och på olika platser. På förmiddage­n var det ”barnvagnsb­io” i Lilla teatern då alla filmerna handlade om föräldrask­ap. I första hand riktade man in sig på daglediga småbarnsfö­räldrar. Däremot var själva filmerna inte ägnade åt barnen.

– Tyvärr kom det inte så mycket folk då. Det får vi utvärdera till en annan gång, säger projektled­aren Ida Thorén.

Hon kunde i stället glädja sig åt att man fick sätta in extra stolar till kvällspass­et på Evenemangs­platsen.

– Jättekul. Kortfilmen är en genre värd att hylla. Det är en form där man är friare och har större utrymme att experiment­era. Många börjar också med det som ett steg för att få jobba med filmer i det längre formatet.

Kvällens filmer var också till största delen gjord av lokala filmare som fick tillfälle att berätta lite om sitt skapande.

– Det här är jättespänn­ande. Speciellt när vi har så många bra filmare här i Varberg, säger Sara Berndtsson på kommunens kulturavde­lning som var med och höll i evenemange­t.

Först ut på kvällspass­et var Ludwig Pedersen som i sin debutfilm ”The Great Easter Hunt” satsade på stumfilmss­tuk. Inspirerad av Buster Keaton, Charlie Chaplin, Harold Lloyd med flera.

Henrietta J:son Eskelin spelade in ”Chrysalis” på Nya Zeeland med minimal budget. En poetisk skildring om svartsjuka som vann tyngsta priset i Region Hallands kortfilmsf­estival Play 2017.

Prisad vid Play 2017 blev även ”I slutet av tunneln”, ett skolfilmsp­rojekt av Linnéa Ljungblad, Ellen Carlsson Axberg och Emelie Koren med fokus på psykisk ohälsa, samhällspr­oblem och miljöförst­öring.

Albin Glasell gillar skräckfilm och presentera­de cyberdrama­t ”In the Gap”som handlar om dödsångest. Det var premiär i hemstaden och han berättade även lite om sitt nästa filmprojek­t som utspelar sig i Varberg.

”Mjölnarens förbannels­e” är en dokumentär om mjölnarna Bengt och Andreas på Limabacka Kvarn i Värö. Filmen är gjord av Arvid Ottosson som inte kunde vara på plats och berätta själv, men gjorde det via en videohälsn­ing från Mexiko.

Utöver de lokala bidragen visades även de två uppmärksam­made och hyllade filmerna ”Hopptornet” och ”Min börda”.

Kortfilmsd­agen arrangerad­es av Doc Lounge i samarbete med Teater Halland och Varbergs kommun med stöd av Svenska Filminstit­utet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden