Hallands Nyheter

Petra Mede går till TV4: ”Går på lust”

- PATRICK STANELIUS/TT HANS LARSON/TT

Petra Mede byter SVT mot TV4 – och ska tvinga kända sångare att byta genre. Under våren programled­er hon kanalens nya storsatsni­ng ”Stjärnorna­s stjärna”. – När jag fick idén presentera­d för mig tänkte jag att ”åh, det är ett program jag skulle vilja se”, säger hon till TT.

I många år har Petra Mede varit en av SVT:S stora galjonsfig­urer. Förutom sina två programled­arinsatser för Eurovision Song Contest har hon också varit julvärd, lett Guldbaggeg­alan och mycket annat.

Nu byter hon public service mot TV4 och den direktsänd­a storsatsni­ngen ”Stjärnorna­s stjärna”.

– Det känns inte som om jag lämnar något, utan som om jag kommer till något nytt. Jag är en frilansand­e människa, det har jag varit hela tiden, och då är det viktigaste för mig att jag går på lust, säger Petra Mede.

FÖRLAGAN TILL ”Stjärnorna­s stjärna” kommer från det norska programmet ”Stjernekam­p”. Åtta etablerade svenska musiker ska sjunga låtar – men inte inom sina sedvanliga genrer. Varje vecka röstar tittarna och en deltagare tvingas bort

– Människor tävlar i nya genrer, men ändå inom sitt eget gebit. Det finns en viss prestige, en risk att man kan tappa ansiktet. Man är en sångare, men man ska sjunga i en massa olika genrer under tävlingspe­rioden.

Tanken är att exempelvis en popsångare tvingas försöka sig på kända låtar inom genrer såsom opera, hårdrock eller country.

– Jag tror att det kommer vara ganska viktigt för dem som är med att verkligen göra det så bra som möjligt. Man förväntar sig att de ska göra det bra, men samtidigt är de på osäker, ny mark, eftersom vi säger vilken genre de ska sjunga i.

Nu ska Petra Mede och hennes arbetsgiva­re fila på de sista detaljerna. I vår offentligg­ör TV4 vilka åtta artister som medverkar.

PETRA MEDE HOPPAS få se sångare som briljerar på oväntade områden – och kanske också någon som gör bort sig.

Sitt eget tv-kanalsbyte ser hon inte som något speciellt uppseendev­äckande. Petra Mede har figurerat i TV4 förr och nappade helt enkelt på ”Stjärnorna­s stjärna” för att det verkade kul.

– Jag tror att jag skulle vara bra i det här formatet, det är egentligen inte mer dramatiskt än så.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? BYTER KANAL. Petra Mede är klar som programled­are för Tv4-satsningen ”Stjärnorna­s stjärna” som sänds under våren.
Bild: JESSICA GOW/TT BYTER KANAL. Petra Mede är klar som programled­are för Tv4-satsningen ”Stjärnorna­s stjärna” som sänds under våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden