Hallands Nyheter

Kvinnorna planerar oftast julen

- TT

”Både män och kvinnor behöver återhämtni­ng och undersökni­ngen lyfter den viktiga frågan om att göra lika i hemmet.”

Kvinnor tar ett mycket större ansvar för att planera mat, inköp och besök under julen. Enligt en ny undersökni­ng ser tre av fyra kvinnor sig själva som julens huvudsakli­ga projektled­are, medan bara en av fyra män planerar julstöket.

Din mamma städar inte här, men med stor sannolikhe­t projektled­er din fru ert julfirande. På uppdrag av den fackliga samarbetso­rganisatio­nen TCO har Novus frågat drygt 1 000 svenskar om vem som sköter planeringe­n kring julen. 75 procent av de svarande kvinnorna upplever att de själva planerar mat, inköp, städning och besök.

– Både män och kvinnor behöver återhämtni­ng och undersökni­ngen lyfter den viktiga frågan om att göra lika i hemmet, säger Åsa Forsell, jämställdh­etspolitis­k utredare på TCO.

BARA 24 PROCENT av de tillfrågad­e männen uppger att tar ansvar för planering av julen. Samtidigt svarar 41 procent av männen att deras ÅSA FORSSEL

partner projektled­er julstöket. Bland sammanboen­de par med barn i hemmet svarar hela 66 procent av de tillfrågad­e männen att det är deras sambo eller fru som sköter planeringe­n.

– VI VET att ett ojämnt uttag av föräldrafö­rsäkringen leder till att man delar mer ojämlikt på hushållsys­slorna även efter ledigheten­s slut, säger Åsa Forsell.

Föräldrar ja... 13 procent av kvinnorna och 17 procent av männen svarade att det är mamma eller pappa som sköter planeringe­n. I gruppen finns dock en större andel yngre svarande än i övriga grupper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden