Hallands Nyheter

Rar Andersson

- PETER WALLBERG/TT LARS LARSSON/TT

”Faran är att om alla säger så så finns det snart ingen fristad kvar för den som verkligen behöver fly.”

GUSTAV FRIDOLIN (MP)

i landet” och lyfte integratio­nen som ett av de största. Han sade att S har tagit alldeles för lätt på integratio­nen, för länge. Det är ett budskap som även Andersson för fram, samt att S tidigare än hösten 2015 borde ha gjort klart att mottagande­t inte kan vara större än vad samhället klarar av.

I en debattarti­kel i Dagens industri skriver Lo-ekonomen Torbjörn Hållö, som ingår i Socialdemo­kraternas nya grupp för utveckling av politiken inför valrörelse­n, också om problem med invandring­en och integratio­nen. Det är inte de som utformar migrations­politiken som får ta de negativa effekterna av den – låginkomst­tagare är ofta förlorare, hävdar han.

VÄNSTERPAR­TIETS ALI ESBATI, vikarieran­de ekonomisk-politisk talesperso­n, anser att Magdalena Andersson målar upp en märklig bild. Problem med bostads- och lärarbrist beror på att den ekonomiska politiken varit dålig, inte på invandring­en i första hand, enligt Esbati.

– Man får väl fråga S vad de menar, men de testar väl olika linjer för en socialdemo­kratisk valretorik. I så fall är det bekymmersa­mt och trist, säger Esbati.

Moderatern­as ekonomisk-politiska talesperso­n Elisabeth Svantesson tycker att S borde gå från retorik till praktik.

– Det är bra att finansmini­stern äntligen erkänner att volym spelar roll. Sverige behöver en stram och hållbar migrations­politik, anser hon och ber åter S att diskutera ett kvotsystem för flyktingar med Moderatern­a.

Hon säger samtidigt att hon har svårt att få Anderssons budskap att gå ihop med regeringen­s förslag om att ge ensamkomma­nde som väntat länge en möjlighet att stanna för att studera.

DET ANSER ÄVEN Paula Bieler, migrations­politisk talesperso­n för Sverigedem­okraterna.

– Det finns många hål fortfarand­e i politiken. Det är mest signalpoli­tik när man säger sådant som mest är självklarh­eter, säger hon om Anderssons uttalanden.

Men Bieler anser att det är uppenbart att S styrt i SD:S riktning en tid nu. En tydlig positioner­ing, kallar hon det.

– Det är ett väldigt märkligt spel att inte kunna tala klarspråk från början eller erkänna att vi har haft vissa poänger, säger Bieler.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Magdalena Andersson (S) gjorde härom dagen.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT Magdalena Andersson (S) gjorde härom dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden