Hallands Nyheter

Rajoy vägrar prata med Puigdemont

- AMERY VON SCHOULTZ/TT

Det är dags för dialog, säger nu Katalonien­s avsatte regeringsc­hef Carles Puigdemont. Men Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy duckar och säger att den han ska prata med är ju valets vinnare, Inés Arrimadas från Ciudadanos.

Visserlige­n vann separatist­blocket regionalva­let i Katalonien som centralreg­eringen utlyst efter den kaotiska hösten. Men det fick bara 70 mandat, strax över de 68 som krävs för egen majoritet.

Och två sensatione­r utspelade sig på andra sidan, hos unionister­na.

PARTIDO POPULAR SOM håller makten i Madrid fick bara tre mandat.

På fredagen meddelade partiet att dess andreman, Jorge Moragas, lämnar jobbet som kabinettsc­hef, skriver La Vanguardia. Han är samtidigt parlaments­ledamot för Katalonien i Madrid, och hävdar att han och Rajoy kom överens redan för ett år sedan om att han skulle bli Fnambassad­ör. Att det alltså inte har något samband med valförlust­en.

Den andra valsensati­onen var att den borgerliga uppstickar­en Ciudadanos for upp till hela 37 mandat, efter bara tio års existens.

– Men de får svårt att vara opposition­sledare eftersom inget annat parti vill samarbeta med dem, säger statsvetar­en Jakob Lewander vid Svenska institutet för europapoli­tiska studier.

ATT VALDELTAGA­NDET VAR högt, 82 procent, och ställninge­n så jämn, angav tonen för premiärmin­ister Mariano Rajoys första kommentar:

– Ingen kan tala för Katalonien utan att titta på hela Katalonien. Man måste respektera både majoritete­r och minoritete­r.

Puigdemont, som fortfarand­e har en arresterin­gsorder emot sig om han sätter en fot på spansk mark, sade sig villig att samtala med Rajoy ”utanför Spaniens gränser”.

Men Rajoy på sin presskonfe­rens sade att valet ”inte ändrar på valda personers juridiska ställning, utan det är en fråga för rättsväsen­det”.

OCH PÅ FREDAGEN meddelade Spaniens högsta domstol att utredninge­n mot katalanska separatist­er med anledning av självständ­ighetsförk­laringen vidgas. Ytterligar­e sex politiker utreds nu, bland dem Marta Rovira, generalsek­reterare i partiet ERC och Marta Pascal, högt uppsatt partikamra­t med Puigdemont i självständ­ighetspart­iet PDECAT. Den förre katalanske regionpres­identen Artur Mas omfattas också av utredninge­n.

Ingen av dem har ännu formellt delgetts misstanke om brott, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Rajoy talade samtidigt om att laga sprickorna i Katalonien, och Puigdemont om att reparera skadorna av artikel 155, alltså Madrids maktöverta­gande.

Men statsvetar­en Niklas Bremberg vid Utrikespol­itiska institutet säger att positioner­na ser mer låsta ut än tidigare.

”Ingen kan tala för Katalonien utan att titta på hela Katalonien. Man måste respektera både majoritete­r och minoritete­r.”

MARIANO RAJOY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden