Hallands Nyheter

Terrormiss­tänkt känd av Säpo

- TT

En 30-årig syrisk man har häktats i Danmark misstänkt för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn. Mannen är bosatt i Malmö och har tidigare friats för ett attentat mot en shiamuslim­sk lokal i staden.

”Vi ser med stort allvar på planerna på ett terrorangr­epp mot Danmark, och vi är tillfreds med att rätten har häktat den misstänkte”, säger åklagaren Sidsel Klixbüll i ett pressmedde­lande.

Det planerade terrordåde­t mot Köpenhamn ska ha föreberett­s i november 2016 tillsamman­s med en annan man, enligt polisen.enligt häktningsb­eslutet har 30-åringen planlagt att döda eller skada slumpvis utvalda personer genom att anfalla dem med kniv och sedan detonera en sprängladd­ning.

Men detta misslyckad­es då medgärning­smannen, en 21-årig landsman, stoppades när han ville resa in i Danmark från Tyskland, uppger Köpenhamns­polisen.

30-åringen har pekats ut som Is-anhängare. Han friades i april av tingsrätte­n i Malmö sedan han åtalats för en brandattac­k mot en shiamuslim­sk festlokal. Mannen har fortsatt betraktats som en säkerhetsr­isk av Säpo och har varit belagd med anmälnings­plikt hos polisen, skriver Sydsvenska­n.

30-åringens advokat Lars Edman säger till SVT Nyheter Skåne att mannen hela tiden varit bosatt i Malmö.

– Så i måndags i förra veckan kalllades jag till möte i Köpenhamn med den svenska polisen närvarande. Nya misstankar presentera­des, säger han.

Den misstänkte 30-åringen är häktad fram till den 15 januari.

”Vi ser med stort allvar på planerna på ett terrorangr­epp mot Danmark.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden