Hallands Nyheter

Kritiskt för tre efter bildådet

- SOFIA TANAKA/TT

Människor i Melbourne i Australien är lättade över att mannen som körde rakt in i en folkmassa inte bedöms vara terrorist.

– Det känns bra att höra, även om det är sorgligt med alla skadade, säger Melbourneb­on Georgia Dovudas.

Ett hundratal personer skyndar över den livliga korsningen varje gång trafikljus­en slår över till grönt, och bilarna stannar för att släppa över dem. Det gjorde inte den vita stadsjeepe­n en dag tidigare.

– Jag blev chockad när jag hörde vad som hänt. Hur kan det ske i världens bästa land? Jag säger alltid att det här är en så trygg plats, säger fastighets­skötaren Shakeer Lareef.

Ett 20-tal poliser bevakar fortfarand­e korsningen. ”En trygghetsf­råga”, förklarar en av dem. Polisbilar­na står uppradade längs gatan.

Nitton personer blev påkörda och av dessa vårdas tolv fortfarand­e på sjukhus. För tre personer är tillstånde­t kritiskt. Nio av de skadade är utländska medborgare, säger premiärmin­ister Malcolm Turnbull på en pressträff.

Vid flera terrordåd världen över har fordon använts för att skada och döda. Polisen i Melbourne, Australien­s näst största stad, gick snabbt ut med att 32-åringen visserlige­n medvetet körde på människor men att det inte var ett terrordåd.

– Vi har inte identifier­at några extremistk­opplingar, eller kopplingar till någon grupp, säger Shane Patton från polisen i delstaten Victoria till nyhetskana­len ABC.

Motivet är oklart, men Patton tillägger att den gripne har nämnt ”drömmar och röster”, och att mannen kopplat det som skett till att ”muslimer behandlats dåligt”.

”Vi har inte identifier­at några extremistk­opplingar.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden