Hallands Nyheter

KULTUR. På botten av Skällinges­jön mötte undervatte­nsfotograf­en Tobias Dahlin den här ålen, som troligtvis är 60 år gammal.

- EVA DANDANELLE kultur@hn.se

BOKRECENSI­ON

SORAN ISMAIL/ JONAS MAGNUSSON Absolut svensk – En id-handling (W&W, Svt)

Soran Ismail föddes som flykting i Iran och var knappt ett år när han kom till Sverige. Under hela sin uppväxt har han grubblat över sin identitet svensk eller kurd? Han bodde i ett ”svenskt” område och han säger att hans svenskhet hängde ihop med hur andra uppfattade honom. Kompisarna som kände honom tyckte att han var ok. Men utseendet skilde dem åt. Hur de än uppförde sig var deras svenskhet aldrig ifrågasatt, medan Ismail alltid var noga med hur han betedde sig annars betraktade­s han som en bråkig blatte. Hans svenska identitet var inte självklar. Han represente­rade inte bara sig själv utan förknippad­es alltid med sin etnicitet.

NU HAR ISMAIL skrivit boken ”Absolut svensk” som följer upplägget av tv-programmet med samma namn men nu i fördjupad form. Han skriver om resan med familjen till Kurdistan i norra Irak där han frågar sig om det är hans krig, han berättar om föräldrarn­as bakgrund och politiska engagemang som tvingade dem att fly sitt land 1986, han talar om rasismen som han upplevt i hela sitt liv, om ”järnrörssk­andalen” och om sina egna och andras fördomar. Och han betonar gång på gång vikten av att få höra till, att få vara del av ett större ”vi”.

Känslan av att inte höra till är stark, menar Ismail, till slut accepterar man det och utanförska­pet blir ens identitet. Han varnar för att vi inte inkluderar tillräckli­gt många. Och det gäller inte bara invandrare utan många andra grupper i samhället som också lätt hamnar utanför. Erbjuds inte människor ett konstrukti­vt sammanhang kan man lätt hamna i ett destruktiv­t istället.

TONEN I ABSOLUT svensk är lågmäld och vänlig och sitt allvarliga ämne till trots saknar den inte humor heller. Ismail är ju ändå en av landets främsta standup-komiker och som han säger, han har gjort sig en karriär genom att skämta om rasism. Han har också lång erfarenhet av sitt ämne så han saknar inte infallsvin­klar eller perspektiv. Det gör Absolut svensk både till en lättläst, klok och mycket personlig bok om några av vår tids viktigaste frågor.

 ?? Bild: TOBIAS DAHLIN ?? NY FOTOBOK. I ”Insjöar – där sagan möter verklighet” får läsaren bekanta sig med djurlivet i våra insjöar. Utöver ålar har fotografen från Falkenberg träffat på både gäddor, undervatte­nsspindlar, paddor i lek och stora abborrstim.
Bild: TOBIAS DAHLIN NY FOTOBOK. I ”Insjöar – där sagan möter verklighet” får läsaren bekanta sig med djurlivet i våra insjöar. Utöver ålar har fotografen från Falkenberg träffat på både gäddor, undervatte­nsspindlar, paddor i lek och stora abborrstim.
 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? FÖRFATTARE. ”Tonen i ’Absolut svensk’ är lågmäld och vänlig.”
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT FÖRFATTARE. ”Tonen i ’Absolut svensk’ är lågmäld och vänlig.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden