Hallands Nyheter

Hovrätten sänker straff för knivdåd

VARBERG: Hovrätten tyckte att Varbergs tingsrätt tagit i för hårt i sin mordförsök­sdom. Nu lindrar en oenig domstol straffet för den man som gav sig på en ung asylsökand­e med kniv och bollträ i Himle.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

En till synes fridsam fisketur slutade i ett våldsamt knivbråk. En av fiskarna var nära att dö av sina skador. Nu sänks straffet för en av de män som attackerad­e en ung asylsökand­e i Himle. Men rätten var oenig.

I oktober dömdes en man i 30-årsåldern för försök till mord till fyra och ett halvt års fängelse. I straffet ryms dessutom ytterligar­e en händelse där han kastat en sten i huvudet på en annan man.

Tre yngre släktingar till honom dömdes för medhjälp till grov misshandel till ett års fängelse vardera.

TINGSRÄTTS­DOMEN överklagad­es till Hovrätten för västra Sverige. Den högre instansen fastställe­r nu domarna på ett års fängelse.

Deras äldre släkting kommer dock lindrigare undan på så vis att brottsrubr­iceringen mildras till grov misshandel och fängelsest­raffet sänks till två år och nio månader. Därmed sänks även skadestånd­et.

– Vår plan var att han skulle frias helt eftersom vi ansåg att det var en nödvärnssi­tuation. Men han är givetvis lättad över sänkningen, säger mannens advokat, Malin Brandel.

Samtliga i målet hade varit och fiskat i Träslövslä­ge under kvällen, men stått på var sin pir. Offret cyklade vid midnatt hem med sin fångst tillsamman­s med en kamrat till flyktingfö­rläggninge­n Fun City.

PLÖTSLIGT STOD FLERA män framför dem i dunklet. Exakt hur många de var är inte klarlagt. Kamraten säger att de var fem. Offret kände igen den äldste och har hävdat att misshandel­n började med att han skallades av denne. Därefter knivhöggs han och blev slagen med ett bollträ. Vem som gjorde vad hade han svårt att avgöra. Kamraten flydde, men kom tillbaka när gänget gett sig av.

Hovrätten skriver att misshandel­n har präglats av synnerlig hänsynslös­het och råhet. Upprepat våld har utövats av flera mot en, med bollträ och kniv. Dessutom har man slagit en försvarslö­s som låg på marken.

MEN ÅKLAGAREN KAN inte bevisa att det var just den äldste som utdelade det knivhugg som gav den livshotand­e skadan. Därför går det heller inte att bevisa att hade uppsåt att döda, menar hovrätten. Två ledamöter håller inte med och ville döma till försök till dråp.

Något klart motiv har inte framkommit. Bara att det tidigare förekommit bråk mellan två olika folkgruppe­r och att det kan ha sin grund i en skadegörel­se.

– Min huvudman säger att han blivit påhoppad av den knivskadad­e, säger Malin Brandel.

Hon ska gå igenom domen med sin klient på fredag och därefter överväga om de ska begära prövningst­illstånd hos Högsta Domstolen.

– Det är förstås svårt att få och det vet min klient, säger hon.

 ?? Bild: DANIEL MOLUND/ARKIV ?? PÅ VÄG HEM. Offret var på väg hem till flyktingfö­rläggninge­n i Himle när han attackerad­es.
Bild: DANIEL MOLUND/ARKIV PÅ VÄG HEM. Offret var på väg hem till flyktingfö­rläggninge­n i Himle när han attackerad­es.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden