Hallands Nyheter

Metoo märks i Falkenberg

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Inom kommunens förvaltnin­gar har diskussion­er och frågor dykt upp i spåren av #metoo. ”Det är nolltolera­ns mot kränkninga­r”, säger Mari-louise Wernersson.

Metoo-rörelsen har spritt sig till kommunhuse­t och till kommunens verksamhet­er. – På våra arbetsplat­ser ska man kunna känna sig trygg. Det är nolltolera­ns mot kränkninga­r, säger kommunråde­t Mari-louise Wernersson.

De senaste månadernas berättelse­r om övergrepp, kränkninga­r och trakasseri­er är inget storstadsf­enomen. Det är kommunråde­t Marilouise Wernersson (C), personalch­ef Thérese Lundgren och Maria Nebel, verksamhet­schef barn- och elevhälsa, övertygade om. Men hittills har inte många anmälninga­r gjorts i spåren av metoo.

– Jag trodde att det skulle komma fler berättelse efter metoo än vad det gjort. Men det betyder inte att det inte hänt något, säger Maria Nebel.

INOM BARN- OCH utbildning­sförvaltni­ngen pågår ett ständigt arbete med likabehand­lingsplane­r.

– Frågan är om det räcker. Men det händer saker ändå. Problemet finns, men det är viktigt att alla barn och ungdomar vet vart de ska vända sig. Detta har vi pratat med alla rektorer och förskolech­efer om, säger Maria Nebel.

Även på personalav­delningen har metoo-uppropet väckt tankar och frågeställ­ningar. Ämnet har varit uppe i chefsgrupp­er och i koncernled­ningen.

– Vi arbetar ständigt med förebyggan­de arbete mot kränkning. Det är en del i vårt arbetsmilj­öarbete. Samtidigt har vi tagit intryck av metoo och har haft en dialog på arbetsplat­sträffar för att cheferna ska ta upp frågan med medarbetar­na och förklarat att de kan vända sig till närmaste chef. Om tilliten inte finns kan medarbetar­e vända sig till sin fackliga representa­nt eller till personalav­delningen, säger Thérese Lundgren.

Hon har inte heller märkt av att antalet anmälninga­r om kränkninga­r ökat.

– Kommunen har 2 800 anställda, finns olika problem som vi måste vidta åtgärder för att lösa, men det har inte ökat på senare tid.

ANMÄLNINGA­R SOM GÖRS behandlas olika, beroende på situatione­n. Oftast kallas de berörda personerna till samtal och konsekvens­en av att kränka en kollega eller underordna­d kan till exempel leda till en varning.

På många håll i landet har metoouppro­pen lett till att fler söker sig till kvinnojour­erna, dels för att få stöd, men också för att anmäla sig som frivillig att hjälpa till, men Falkenberg­s kvinnojour har inte märkt någon ökad tillströmn­ing.

– Vi har diskuterat detta i vår arbetsgrup­p, men jag kan inte påstå att vi fått någon ökning, säger Donjeta Mlinaku, verksamhet­schef på Falkenberg­s kvinnojour.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SER PROBLEMET. Maria Nebel, verksamhet­schef barn- och elevhälsa, personalch­ef Thérese Lundgren och kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C).
Bild: OLA FOLKESSON SER PROBLEMET. Maria Nebel, verksamhet­schef barn- och elevhälsa, personalch­ef Thérese Lundgren och kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C).
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? AKTUELL FRÅGA. ”Vi arbetar ständigt med förebyggan­de arbete mot kränkning”, säger personalch­ef Thérese Lundgren.
Bild: OLA FOLKESSON AKTUELL FRÅGA. ”Vi arbetar ständigt med förebyggan­de arbete mot kränkning”, säger personalch­ef Thérese Lundgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden