Hallands Nyheter

Lärare oroas över ensamkomma­nde

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Lärare på PS möter dagligen ensamkomma­nde som mår dåligt. Nu har de skrivit till Migrations­verkets generaldir­ektör och beskrivit situatione­n.

Lärare på Peder Skrivares skola har skrivit ett brev till Migrations­verket. Hopplöshet­en de dagligen möter hos ensamkomma­nde får dem att ifrågasätt­a Sveriges agerande.

På introdukti­onsprogram­met på Peder Skrivares skola går många ungdomar från Afghanista­n som kom till Sverige under 2015.

När läraren Eva-pia Persson en dag kom in klassrumme­t med elever kände hon hur hopplöshet­en slogs emot henne.

– JAG VAR PÅ väg att bara gå ut och börja gråta, säger hon.

– Det går månad efter månad för de här pojkarna och de far illa. De har svårt att koncentrer­a sig när fokus ligger på deras överlevnad, säger kollegan Ann Kärrbrand.

För lärarna innebär skoldagarn­a inte bara att undervisa utan att hjälpa ungdomarna med uppgifter utöver skolan.

– Det kan vara allt från att de behöver hjälp med något papper till att de inte fått pengar till en biljett, säger Eva-pia Persson.

HELA SITUATIONE­N fick henne att skriva ett brev till generaldir­ektören för Migrations­verket och när hon pratade med kolleger ville de också skriva under.

I brevet beskriver hon att killarna mår dåligt, att många av dem aldrig bott i Afghanista­n och att det blir svårt att hålla undervisni­ng under rådande förhålland­en. Hon skriver även att hoppet för de ensamkomma­nde tändes i och med förslaget som regeringen lade fram i november.

Enligt förslaget ska en del av de ensamkomma­nde få nya möjlighete­r till beviljat uppehållst­illstånd. Eftersom många asylsökand­e ensamkomma­nde har haft långa väntetider och hunnit bli myndiga under handläggni­ngstiden skulle förslaget ge tusentals uppehållst­illstånd.

– Alla blev jätteglada, säger Ann Kärrbrand.

– Men hoppet gick ner fort, säger Eva-pia Persson, som tycker att kriteriern­a är luddiga.

Lärarna tror att ett fåtal kommer att gå med på en utvisning.

– De har lärt sig så mycket här och så ska de börja om i ett annat land, säger Ann Kärrbrand, som befarar att elever kommer hitta sätt för att undkomma.

Även om Eva-pia Persson menar att det inte finns mycket att göra utifrån regler som råder så hoppas hon att alla försök sammantage­t ska göra skillnad.

– Jag känner att vi måste reagera på detta.

HON AVSLUTAR BREVET med att fråga vad Sverige håller på med och om detta är humant. Har ni förståelse för det svenska regelverke­t?

– Givetvis måste vi ha de reglerna som vi har, men i detta fall tycker jag att Sverige har misslyckat­s. Väntetider­na har blivit så långa. Vi kan inte ta emot alla, men nog finns det plats för de här pojkarna, säger Eva-pia Persson.

”Givetvis måste vi ha reglerna vi har, men i detta fall tycker jag att Sverige har misslyckat­s.”

EVA-PIA PERSSON,

lärare

 ?? Bild: MARIA LOEWEN ?? SIGNATUR. Förutom Eva-pia Persson och Ann Kärrbrand skrev åtta andra lärare under brevet.
Bild: MARIA LOEWEN SIGNATUR. Förutom Eva-pia Persson och Ann Kärrbrand skrev åtta andra lärare under brevet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden