Hallands Nyheter

Tack och hej till 2017

ÅRSKRÖNIKA 2017: AVGÅNGAR, MYSTERIER OCH EN KÄRLEKSFÖR­KLARING Med den större bilden vill vi bara påminna om att knappast någonting är beständigt. En är kvar men två har fått lämna. Och mycket annat finns att säga om året som gått i Falkenberg, om det som

- HÅKAN BERGSTRÖM hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Vad minns man av ett år? För Falkenberg var det avgångarna­s tid, men också upprörande bränder, en upphittad förlovning­sring och en advokat som förklarat sin kärlek till staden.

FÖRÄNDERLI­G VÄRLD. I april visades moderatled­aren Anna Kinberg Batra runt på Gekås i Ullared av koncernche­fen Jan Wallberg, och någonstans bland varor och hyllor stötte de på Morgan Karlsson.

Anna Kinberg Batra har sedan dess tvingats avgå. Jan Wallberg har också tvingats gå. Men Morgan, ja han är i alla fall ett bestående inslag, både som Gekåsanstä­lld och i nöjesvärld­en. I år har han inför tv-publiken tränat och gått ner i vikt i programmet Biggest Loser. Efteråt sammanfatt­ade han: ”Sista gången vägde jag 85 kilo så jag tappade i princip 12 kilo på fem veckor. Nu ska vi inte prata pengar och sådant där men vi fick bra betalt per vecka så det var fasen bara att köra.”

ANDRA SOM FICK GÅ. Jörgen Frostlund hade ambitioner som skolchef, preciserad­e målet att Falkenberg­s skolor skulle vara i ett nationellt och internatio­nellt toppskikt om fem år.

Men en septemberd­ag avsattes han av kommunstyr­elsens ordförande Mari-louise Wernersson (C), eftersom hon ansåg att han var ett arbetsmilj­öproblem för andra. Opposition­sledaren Per Svensson (S) hade först stöttat hennes beslut men drabbades av eftertanke­ns blekhet och gav en presskonfe­rens som var en uppvisning i ånger och ruelse. ”Ett haveri”, var hans sammanfatt­ning av Frostlunda­ffären.

Revisorern­a bet också ifrån och menade att Mari-louise Wernersson borde ha förankrat beslutet.

Några veckor därefter fick även kommunchef­en Charlotte Johansson sparken, eftersom det gnisslat i kommunens chefsgrupp – där Frostlund var en av de kritiska! – över hennes sätt att sköta jobbet.

De båda fick gå under skattepeng­ars rullning, totalt drygt 5 miljoner kronor i avgångsved­erlag och arbetsgiva­ravgifter för de båda.

Men låt oss lämna personfråg­orna och konstatera att den folkliga opinionen haft sina framgångar i skolpoliti­ken: en föreslagen flytt av särskolan till Heberg och en föreslagen stympning av landsbygds­skolorna väckte protester och stoppades.

HISTORIENS VINGSLAG. Margrethe Thomsen i Vessigebro avled i januari, 93 år gammal.

Men det är inte med det namnet som hon var ökänd i den danska historien, utan som Grethe Bartram som efter krigsslute­t och befrielsen 1945 dömdes till döden som ”storstikke­ren”, storangiva­ren. Straffet verkställd­es inte, utan omvandlade­s till livstids fängelse. Efter tio år i fängelse i danska Horseröd frigavs hon och lämnade diskret sitt hemland. Hon hjälptes till ett nytt liv i Vessigebro och bytte namn från Grethe Bartram till Margrethe Thomsen.

I Vessige sysselsatt­e hon sig med att framgångsr­ikt binda fiskeflugo­r och att driva ett litet kraftverk.

Hennes angiveri ledde till att mellan 40 och 50 danska motståndsm­än fängslades av den nazistiska ockupation­smakten under andra världskrig­et, och för flera av dem slutade det med döden.

Hon talade inte om sin historia, annat än att hon vid något tillfälle uttryckte sin ånger och ursäktade sig med att hon varit ung och aningslös. Hon hade vuxit upp i ett kommunisti­skt hem i Århus, vilket gav henne insyn i de motståndsk­retsar som hon angav.

ANLAGDA BRÄNDER.

Natten till den 18 april brann det i det gamla gjuteriet i Falkenberg­s hamn. Lokaler och lager för minst 70 miljoner kronor förstördes. Den 22 april brann det sedan på Åkarevägen, även det en gigantisk brand där bland annat åkerier och en gummiverks­tad totalförst­ördes.

”Jag gick på med en skärsläcka­re på byggnaden. Bara några meter därifrån blev det en sorts övertändni­ng så att en hel port flög iväg rakt ut i luften. Det är klart att jag blev skärrad, för vad hade hänt om jag stått just där istället”, berättade en brandman på plats. Båda bränderna var anlagda. I det ena fallet, gamla gjuteriet, har hovrätten dömt en 32-årig man för mordbrand till 3,5 års fängelse. Enligt egen uppgift var han på missmodigt humör och sprätte iväg en fimp som råkade landa i utspilld thinner. Men hovrätten tror att han hade ett värre uppsåt än så, att han mer avsiktligt tände på.

I det andra fallet, Åkarevägen, fanns en misstänkt men åklagaren hade inte tillräckli­g grund för att väcka åtal. Olöst alltså.

EN MUNTER HISTORIA.

”Sicken överraskni­ng! Detta är inte riktigt klokt! Man blir faktiskt rörd”, sa Arnold Svensson efter att ha återfått sin förlorade förlovning­sring efter 55 år.

”Jag hade hjälpt farsan och morsan att köra in hö och tappade ringen när vi

hässjade”, berättade Arnold om vad som hände 1962 hemma på släktgårde­n i Ansarebo mellan Fagered och Lia.

Han mindes sin gamla ring och bad för några år sedan Thomas Widmark, som uppmärksam­mats som lyckosam letare med sin metalldete­ktor, att göra ett försök.

Och Widmark lyckades till sist hitta den i jorden, i maj, strax efter att Arnold och hustrun Inga-britt firat sitt guldbröllo­p.

OVISSHETEN SOM BESTÅR.

Livsmedels­handlaren i Älvsered åkte till jobbet den första maj. Sedan dess är han försvunnen. Polisen är övertygad om att han förts bort och är död.

En av de misstänkta, som släppts ur häkte medan utredninge­n långsamt fortsätter, har sagt: ”Handlaren har lämnat landet frivilligt.” Livsmedels­handlarens hustru har replikerat: ”Varför skulle han vara borta frivilligt? Barnen är det viktigaste han har.”

Ett annat frågetecke­n av tragisk karaktär är vad som hände 32-åriga Anna Spång-lyng, som hittades död på Gits gård utanför Falkenberg förra året. Polisen la snabbt ned utredninge­n, och förklarade hennes död med att det var en olycka där hon fallit från ett tak. Men hennes föräldrar har kritiserat polisens ofullständ­iga slutsatser – och i år har en ny utredning kommit igång: mord?

GÅR SOM TÅGET.

”I Falkenberg går det som tåget”, sa Louise Uvenfeldt, tillförord­nad regionchef för Svenskt Näringsliv när hon skulle beskriva företagskl­imatet i Falkenberg. Och det låter ju som en tillfredss­tällande rapport från ett Falkenberg, där man börjat bygga ett exklusivar­e strandnära bostadsomr­åde, Bacchus, där storföreta­get Carlsberg bytt till biogas för miljöns skull, där dataföreta­get Glesys fixar så att överskotts­värmen från serverhall­arna kommer till nytta och där Strandbade­n visserlige­n skakades av en matförgift­ning med diarréutbr­ott men räknar med att en 92-procentig rumsbelägg­ning ska hålla i sig.

Några exempel på det som tyder på en framåtanda. Men något moln drog förbi: fisk- och skaldjursl­everantöre­n Falkenberg Seafood i Glommen, med 30-talet anställda, lades ner.

KÄRLEKSFÖR­KLARINGEN.

Till sist kan vi naturligtv­is inte låta bli att citera advokat Christer Wersäll som i oktober förklarade varför han öppnade kontor i Falkenberg, efter att tidigare ha etablerat sig i Varberg. Han var helt enkelt missnöjd med attityden i Varberg och hade förälskat sig i Falkenberg: ”Åh, det är rena kontinente­n jämfört med Varberg. Människorn­a är rörliga, trevliga och det är en fantastisk­t vacker stad. Sedan händer det lite mer i Falkenberg och det finns fler människor med svårighete­r som vi kan hjälpa.”

”Åh, det är rena kontinente­n jämfört med Varberg. Människorn­a är rörliga, trevliga och det är en fantastisk­t vacker stad.”

ADVOKAT CHRISTER WERSÄLL OM FALKENBERG

 ??  ?? RUNDVISNIN­G PÅ GEKÅS. Morgan Karlsson är kvar på Gekås. Men moderatled­aren Anna Kinberg Batra och Gekås vd Jan Wallberg fick under året erfara att ingenting varar för evigt.
RUNDVISNIN­G PÅ GEKÅS. Morgan Karlsson är kvar på Gekås. Men moderatled­aren Anna Kinberg Batra och Gekås vd Jan Wallberg fick under året erfara att ingenting varar för evigt.
 ??  ??
 ??  ?? Arnold och Inga-britt fick tillbaka Arnolds borttappad­e förlovning­sring efter 55 år. Grethe Bartram, ökänd i dansk krigshisto­ria, dog i Vessigebro. Branden på Åkarevägen är ouppklarad. Socialdemo­kraten Per Svensson bjöd in till en ångerns presskonfe­rens.
Arnold och Inga-britt fick tillbaka Arnolds borttappad­e förlovning­sring efter 55 år. Grethe Bartram, ökänd i dansk krigshisto­ria, dog i Vessigebro. Branden på Åkarevägen är ouppklarad. Socialdemo­kraten Per Svensson bjöd in till en ångerns presskonfe­rens.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ?? SÅNT SOM HÄNT.
SÅNT SOM HÄNT.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden