Hallands Nyheter

2017 året då alfahannar­na ville styra och ställa

- PÄR GRANSTEDT Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Året 2017 slutade för västvärlde­ns del i #metoo:s tecken. Det var ett dramatiskt uppvaknand­e till insikten att gamla könsmönste­r fortfarand­e gäller och att alfahannar­na anser sig ha rätt att ta för sig.

Redan tidigare var detta en verklighet som var lätt att se i världspoli­tiken. Men under 2017 blev det extra tydligt symboliser­at av övergången från Barack Obama till Donald Trump och insikten att han bara är en i gänget.

SAMTIDIGT KAN VI också se hur illa våldsbejak­ande konfrontat­ionspoliti­k fungerar. Mellanöste­rnkonflikt­en är något Donald Trump ärvt, men han gick med full entusiasm in för att krossa IS med massiva våldsinsat­ser mot stora befolkning­skoncentra­tioner. Nu jublar man över segern, men redan börjar eftertanke­ns kranka blekhet göra sig gällande. ”Befrielsen­s” pris blev humanitära katastrofe­r med massdöd och massflykt. Och resultatet tycks bara bli mer terrorism, fortsatt förtryck, och nya våldsamma konflikter. Dessutom en alltmer försvagad position för USA! Situatione­n blev inte bättre av att Trump valt att bryta med Iran och nu, i strid med gällande Fn-resolution­er, erkänna Jerusalem som Israels odelade huvudstad. Så förvärras konflikten och USA isoleras ytterligar­e.

ANDRA ALFAHANNAR, RYSSLANDS Putin, Syriens Assad och Saudiarabi­ens Mohammed bin Salman utropar sig också som segrare, men frågan är vad segern innebär. Det finns inga reala fördelar för Ryssland med detta, bara kostnader. Att lägga till priset för Ukrainakon­flikten, som landet egentligen inte har råd med. Assad kan visserlige­n sitta kvar som president, men över vad? Hans ställning hade varit oändligt mycket bättre om han för sex år sedan räckt ut en hand till den arabiska våren. För Saudiarabi­en innebär utveckling­en att konflikten med Iran och dess allierade skärps. Den saudiske kronprinse­n bin Salmans aggressiva utrikespol­itik har trappat upp kriget i Jemen som FN bedömer som vår tids värsta humanitära katastrof.

I Ostasien ser vi hur Kinas nye ledare Xi Jinping vill etablera Kina som den nya supermakte­n och det med hjälp av en allt hårdare diktatur efter maoistisk modell. Oroväckand­e för både Kina och omvärlden! Och inpå knutarna har vi Koreakrise­n som ett skräckexem­pel på hur en storpoliti­sk tuppfäktni­ng mellan Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un hotar att få ödesdigra konsekvens­er.

DET ÄR INTE utan att längtan finns efter fler eftertänks­amma, kompromiss­inriktade och försiktiga ledare som Merkel. Och det må råda stor osäkerhet om Theresa May kan leda Storbritan­nien genom Brexit, men den processen är ändå bättre än tjurfäktni­ngen mellan Spaniens Rajoy och Katalonien­s Puigdemont.

Men försiktigh­eten kan också bli till feghet. Fredsprist­agaren Aung San Suu Kyis karaktärsl­ösa hållning till den burmesiska militärens massaker på Rohingyas är inget föredöme. Den har lett till rena katastrofe­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden