Hallands Nyheter

Sydney – en grön metropol vid

RESOR: SYDNEY ÄR KONTRASTER­NAS STAD FYLLD MED LIV

-

Det som slår en först är hur grönt Sydney är. Oavsett årstid egentligen. Staden är rik på parker och träden duggar tätt längs med gatorna. Trots det bjuder staden på en snygg och föränderli­g stadssilhu­ett där nya skyskrapor hela tiden poppar upp. Den är en riktig metropol med invånare från alla världens hörn.

– Vi har en rik mångfald här, vilket innebär att vi har lysande mat och ett omfattande utbud av matställen, säger Rachel Smith, som är född och uppvuxen i Sydney.

King Street, Crown Street, Glebe Point Road och Dixon Street är några av de bästa gatorna för att upptäcka stadens matkultur. Här ligger restaurang­erna tätt och nya ställen öppnar och bommar igen snabbare än du hinner äta upp din varmrätt.

AUSTRALIEN­SARNA GILLAR sin frukost – brekkie – och den serveras på många kaféer. Vill du testa landets svar på svensk kaviar ska du beställa in en macka med Vegemite, ett mörkbrunt, saltigt pålägg. Utanför turiststrå­ken stänger många kaféer redan på eftermidda­gen, trots det finns det flera andra ställen att få sig en kaffe eller till och med en babyccino (skummad mjölk med lite choklad). Till lunch och middag äts mycket fisk och skaldjur, men prova också krokodil, känguru och emu, om du vill testa något annorlunda.

ETT MÅSTE FÖR alla besökare är att ta sig ned till hamnen Circular Quay. Där, till höger, står hon med fulla segel – det mäktiga Operahuset, av den danske arkitekten Jørn Utzon. Bredvid ligger det vackra och gröna Royal Botanic Gardens, och till vänster stoltserar resliga Harbour Bridge, som naturligt ramar in hamnen. Härifrån går flertalet av färjorna som knyter ihop de många halvöarna runt om.

En annan populär hamn är Darling Harbour, lika omtyckt av lokalbor som turister. Här finns världens största Imax-biograf, undervatte­nsdjurpark­en Sea Life och Wildlife Zoo samt en mycket välbesökt vatteninri­ktad lekpark.

Doft av eukalyptus, skränande ljud från kakaduor, sus från havet och syrsor som spelar. I bakgrunden reser sig stadssilue­tten med de jättelika skraporna.

SYDNEY ÄR EN förhålland­evis utdragen stad. Att ta sig ut till kusten och de berömda stränderna kan därför ta lite tid. Men det är värt mödan!

– Havet är så vackert! Det blå, turkosa, gröna, och hur det ändrar sig och går från lugnt och stilla till mer aggressivt, säger Pip Marks, som har bott i Sydney hela sitt liv.

De lättillgän­gliga beacherna är en av stadens stora fördelar, menar hon. För den som aldrig vågsurfat är stranden Bondi Beach helt perfekt och de fina kustvandri­ngarna mellan Bondi och Coogee och Manly Scenic Walkway får man inte missa, tipsar Pip.

Sydney sitter på fler guldkorn som stränderna Palm Beach, Chinamans Beach, Shelly Beach och

”Här ligger restaurang­erna tätt och nya ställen öppnar och bommar igen snabbare än du hinner äta upp din varmrätt.”

 ??  ?? STRANDPROM­ENADER. Det finns många vandringss­tråk och promenader längs med vattnet i Sydney. Bondi till Coogee, Spit till Manly eller den lite kortare längst ut i Watsons Bay där den här gamla fyren
STRANDPROM­ENADER. Det finns många vandringss­tråk och promenader längs med vattnet i Sydney. Bondi till Coogee, Spit till Manly eller den lite kortare längst ut i Watsons Bay där den här gamla fyren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden