Hallands Nyheter

Spelman med stor mångsidigh­et

- ULLAMI NYHUUS

Musikern, spelmannen och tonsättare­n Kalle Moraeus föddes i Mora den 15 juli 1963.

Kalle började spela tidigt. Första instrument­et var mandolin, därefter blev det gitarr och så småningom också violin som i dag är hans huvudinstr­ument.

Efter gymnasiet flyttade han till Stockholm för att började studera vid Musikhögsk­olan. Från slutet av 1980-talet var han under några år fast anställd violinist vid Kungliga Filharmoni­ska Orkestern i Stockholm.

Utöver den klassiska skolningen är han också en duktig rockgitarr­ist. Samtidigt värnar han starkt om sina folkmusika­liska rötter, bland annat som medlem i Orsa Spelmän och inte minst i Benny Anderssons Orkester där även hans båda äldre bröder Per-erik och Olle ingår i musikerska­ran.

Han är även medlem i rockbandet Hej Kalle och ger sig av och till också ut på turné med parhästen och dragspelar­en Bengan Janson.

Den i dag 54-årige Moraeus har varit med i många tv-sammanhang – i höst gjorde han till exempel det sista avsnittet av ”Moraeus med mera” vilket haft en stor publik alltsedan starten 2011.

Som kuriosa kan nämnas att vunnit SM i luftgitarr. År 2006 belönades Kalle Moraeus med Povel Ramels Karamelodi­ktstipendi­um. Det gjorde honom dessutom den allra sista pristagare­n som mottog priset av Ramel personlige­n, eftersom denne avled året efter, 2007.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden