Hallands Nyheter

Efter ögonskadan: Ringblom vill tillbaka

- ANTON SVENSSON/TT

Proffsdebu­ten höll på att göra henne blind. Nu ser Gabriella Ringblom trots det en framtid inom kamsporten. – Jag ser fortfarand­e att jag inte är klar med min karriär, säger hon.

Proffsdebu­ten på Mmagalan i Stockholm i början av december slutade i moll för Gabriella Ringblom. Dels förlust efter delat domslut, dels, och ännu värre, med söndertras­ade näthinnor.

I första ronden fick hon ett slag mot huvudet som fick det att blixtra till och resten av matchen såg hon suddigt på höger öga.

– Efter matchen var pupillerna jättesmå, men jag såg ändå någorlunda. Sedan var jag och kollade det på måndag, då det inte hade blivit bättre. Då såg de inte så jättemycke­t. Jag fick komma tillbaka på fredagen och fler läkare kollade och då blev det en akut operation på en gång, säger hon till TT.

OCH EN OPERATION av hennes trasiga näthinnor var som sagt nödvändig annars hade hon kunnat bli helt blind.

– Jag har inte hunnit reflektera så mycket över det, det är läskigt så klart och det var tur att jag kom in i så pass bra tid så att det inte hann bli värre.

Synen kommer dock inte bli helt återställd, hon kommer att få börja använda glasögon.

– Det känns inte så farligt i jämfört med att ha kunnat förlora synen, så känns det helt okej att få glasögon, säger hon.

Svullnaden runt ögonen har börjat gått ner efter operatione­n, men de ljuskänsli­ga ögonen kräver att hon oftast måste bära solglasögo­n. Och i stället för att fylla dagarna med träning, vilket var fallet före olyckan, så är tillvaron nu betydligt lugnare.

– Det är rastlöst, de första veckorna var jag väldigt trött och hade ont i huvudet så då kunde jag inte göra så mycket, då var det lite lättare. Men nu när jag är lite piggare och kan se lite mer så är det lätt att bara köra igång. Jag får sysselsätt­a mig med det jag kan.

I mitten av januari ska hon göra ett återbesök på sjukhuset för att se om det krävs en till operation. Sedan kanske hon vet lite mer hur framtiden ser ut, men det blir kontinuerl­iga återbesök en gång i månaden till dess det är bra.

LÄKARNAS DOM HAR varit ”ingen mer kampsport”. Ett brutalt besked för en kamsportss­jäl som Gabriella Ringblom. Men hon vill annorlunda än vad läkarna ordinerat.

– Jag ser fortfarand­e att jag inte är klar med min karriär. Men sedan om jag riskerar att förlora synen om jag till exempel skulle börja boxas igen så kommer jag väl inte att göra det även om jag gärna skulle chansa till och med. Jag behöver lite fler utlåtanden som säger vad jag får och inte får göra, säger hon och fortsätter:

– Sedan tänker jag att det finns alternativ som att kanske brottas. Jag vill åtminstone få göra en del av min sport. Jag skulle också kunna tänka mig att bli tränare. Vad händer om du skulle få ett nytt slag över ögonen?

– Det får jag absolut inte, de har satt en silikonrin­g längst in runt ögat som håller fast näthinnan, den skulle kunna spricka. Det är väldigt känsligt.

SEDAN SEX ÅRS ålder har kamsporten varit en stor del av hennes liv och att helt släppa den skulle vara tufft.

– Allting är byggt kring att kunna elitträna och satsa på min sport. Om jag inte får göra det kommer mitt liv se helt annorlunda ut.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? TVINGAS TILL VILA. Efter ögonoperat­ionen ligger Gabriella Ringblom oftast i sin lägenhet och lyssnar på ljudböcker eftersom hon inte orkar ha ögonen öppna under så långa perioder per dag. Hunden Albert, eller Berra som han kallas, håller henne sällskap.
Bild: JESSICA GOW/TT TVINGAS TILL VILA. Efter ögonoperat­ionen ligger Gabriella Ringblom oftast i sin lägenhet och lyssnar på ljudböcker eftersom hon inte orkar ha ögonen öppna under så långa perioder per dag. Hunden Albert, eller Berra som han kallas, håller henne sällskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden