Hallands Nyheter

Finland förlorade efter feldömt mål

- TT

Kanada besegrade Finland med 4–2 i sin öppningsma­tch i junior-vm i ishockey. Det var dock inte resultatet som sådant som var den stora snackisen.

Boris Katchouks kanadensis­ka 1–0-mål efter fem minuter godkändes efter videograns­kning, trots att videon visade att kanadensar­en flyttat på målburen innan pucken hittade nät.

– Jag tyckte inte att det var mål, sa den finländska kaptenen Juuso Välimäki till Yle.

Lägg därtill att Finland i den tredje perioden vid ställninge­n 4–2 jublade över ännu en reducering­spuck, som dock efter videograns­kning bedömdes inte ha varit över mållinjen.

De finska medierna var inte nådiga i kritiken, där bland annat

”Vi kommer att ha domarmöten framöver där vi får diskutera hur vi ska undvika att sådant här händer i framtiden”

ADAM STEISS Presschef i internatio­nella

ishockeyfö­rbundet

finska Iltalehti beskrev de kontrovers­iella händelsern­a i deras Jvm-premiär som ”ett justitiemo­rd”.

Internatio­nella ishockeyfö­rbundet (IIHF) använder inte riktigt den terminolog­in, men medger att det faktiskt har skett ett domarmisst­ag vid Kanadas 1–0-mål i ett mejl till finska Yle.

”Målet godkändes av en felaktig anledning. Vi kommer att ha domarmöten framöver där vi får diskutera hur vi ska undvika att sådant här händer i framtiden”, skriver IIHF:S presschef Adam Steiss.

När värdnation­en USA besegrade Danmark var det mindre kontrovers­iellt – och desto mer ensidigt. Regerande Jvm-mästaren besegrade Danmark med klara 9–0 i sin öppningsma­tch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden