Hallands Nyheter

Fotografen Tuija Lindström död

- PATRICK STANELIUS/TT

”Hennes inflytande har varit både hennes eget arbete och hennes roll som professor och inspiratör.”

NICLAS ÖSTLIND

Fotografen och konstnären Tuija Lindström har gått bort vid 67 års ålder. Lindström, född i Finland, räknas som en av de mest inflytelse­rika personerna inom den svenska fotografin i modern tid och blev dessutom Sveriges första kvinnliga professor i fotografi.

Dödsfallet bekräftas för TT av Lindströms vän Niclas Östlind, kurator och filosofie doktor i fotografi.

ÖSTLIND KURERADE Lindströms stora utställnin­g Look at us på Liljevalch­s i Stockholm 2004 och beskriver fotografen som en person med ”oöverstigl­igt inflytande” som bröt ned barriärer under det skede när svenskt fotografi blev en del av den samtida konsten.

– Om vi tittar på den scen vi har i dag, där de kvinnliga konstnärer­na som arbetar med fotografi hör till de mest inflytelse­rika, är det i väldigt hög grad Tuija Lindströms gärning, säger han till TT.

TUIJA LINDSTRÖM FÖDDES i Finland 1950 och var verksam i Sverige sedan mitten av 70-talet. I sitt fotografi tog hon sig an teman som landskap, porträtt – särskilt kvinnoport­rätt – och nakenstudi­er. Fotosviten Kvinnorna vid Tjursjön från 1991 räknas till hennes mest inflytelse­rika verk.

Mellan 1992 och 2002 var Lindström Sveriges första kvinnliga professor i fotografi vid dåvarande högskolan för fotografi vid Göteborgs universite­t. Under hennes ledning stöptes utbildning­ens inriktning om från en mer yrkesinrik­tad linje till en mer teoretisk sådan.

– Hennes inflytande har varit både hennes eget arbete och hennes roll som professor och inspiratör. I det arbetet fick hon kämpa. Det vi ser i dag och kan ta för givet var någonting som hon skapade – inte helt själv men hon var den drivande motorn i det, säger Östlind.

NYHETEN OM LINDSTRÖMS bortgång skakar om familj och vänner i konstvärld­en, bland annat kollegorna Carl Michael von Hausswolff och Channa Bankier som uttrycker sin sorg i sociala medier.

”Denna storslagna fotograf och fantastisk­a kvinna. Så oändligt sorgligt. Alldeles för tidigt”, skriver Bankier på Facebook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden