Hallands Nyheter

Bron i spåren av

TV: NU BÖRJAR DEN SISTA SÄSONGEN

-

Manuset till Bron IV skrevs mitt under pågående flyktingkr­is – i strävan att belysa samtiden i tv-succén var det en given ingång för författarn­a. Flera referenser till verklighet­ens Öresundsre­gion finns i den allra sista säsongen.

– Vi utger oss inte för att vara verklighet­en, men vi försöker vara samtida. När vi skrev manuset gick det inte att tänka sig att vi kan göra en serie 2016–2017 där vi helt duckar från flyktingst­römmen, säger Hans Rosenfeldt som har skrivit manus ihop med Camilla Ahlgren.

TEMAT IDENTITET präglar säsongen på mer eller mindre tydliga sätt – något som i de första avsnitten innebär: bekantskap med tvillingbr­öder, liv med skyddad identitet, betydelsen och värdet av ett pass samt flera olika rollfigure­rs sökande efter svar på frågan ”vem är jag?”.

Att ignorera gränskontr­ollerna och att debattklim­atet mellan Sverige och Danmark har förändrats sedan hösten 2015 har inte gått att ignorera helt och hållet, förklarar manusförfa­ttarduon.

– Temat genomsyrar alla historier och våra huvudkarak­tärer, säger Camilla Ahlgren.

”Vi utger oss inte för att vara verklighet­en, men vi försöker vara samtida.” HANS ROSENFELDT

manusförfa­ttare

STENAD TILL DÖDS hittas säsongens första mordoffer på Pepparholm intill Öresundsbr­on – kvinnan är chef för den danska motsvarigh­eten till Migrations­verket och snabbt börjar polisen att utreda om mordet har kopplingar till en omstridd utvisning, och ett uppmärksam­mat firande bland medarbetar­e på myndighete­n.

– Största svårighete­n med de första avsnitten är att få i gång så många berättelse­r. Bron har ju så många karaktärer och linjer samtidigt, så det är nog den största utmaningen. Man ska få ett bra grepp

 ??  ?? TILLBAKA EN SISTA GÅNG. Thure Lindhardt och Sofia Helin spelar återigen huvudrolle­rna i tv-serien Bron. Den fjärde
TILLBAKA EN SISTA GÅNG. Thure Lindhardt och Sofia Helin spelar återigen huvudrolle­rna i tv-serien Bron. Den fjärde

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden