Hallands Nyheter

Näst sista nyåret med pinnrakete­r

- CECILIA KLINTÖ/TT

Trots att branschen vill ha ett förbud mot raketer på pinne kommer de att vara lagliga ytterligar­e två nyårsaftna­r. Sveriges största importör beklagar förvirring­en och oroar sig för att många tror att alla fyrverkeri­er förbjudits.

– Vi får mycket förfrågnin­gar om att det skulle vara förbjudet med fyrverkeri­er, men det är det inte, säger Ingela Bertram, delägare och inköpschef på Svea Fireworks.

Tårtor, romerska ljus, fontäner och många andra produkter kommer att bli kvar. Just raket på pinne är på väg bort – men preliminär­t genomförs förbudet i mitten av 2019. På Svea Fireworks centrallag­er i Ängelholm tornar kartongsta­plarna med fyrverkeri­er upp sig inför nyårsrusch­en hos de drygt 400 återförsäl­jarna. Företaget kommer bara att sälja ut de raketer på pinne som finns på lager, men har slutat att köpa in nya.

– Är det någon artikel som ska bort så är det raketen. Tårtorna är mycket säkrare och det blir en mycket trevligare upplevelse.

Varje år skadas ungefär 100 personer så allvarligt i fyrverkeri­olyckor att de måste uppsöka sjukvård. Raketer på pinne är inblandade i hälften av fallen.

– Om vi tar bort den produkten så har vi stor potential att minska antalet olyckor, säger Shulin Nie, handläggar­e för explosiva varor på Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

TROTS ATT MSB och Sveriges Fyrverkeri­branschför­bund är eniga om att raket på pinne inte borde hanteras av personer som inte har särskild utbildning, dröjer förbudet. Förslaget måste ut på remissrund­a och dessutom anser MSB att importörer­na måste få gott om tid på sig.

Problemet med raketerna är att alla tror att de vet hur man ska göra, men att många inte inser att det behövs en rejäl avfyrnings­ramp för att de större variantern­a garanterat ska gå rakt upp, påpekar Shulin Nie.

– Sedan går man ut på nyårsafton, och det är mörkt och isigt. Det är nästan omöjligt att förutse hur det ska gå, det är det som är så farligt.

Tidigare har smällare förbjudits och det har blivit olagligt att langa fyrverkeri­er till personer under 18 år. Men det är inte givet att allt fler förbud leder till det som både branschen och myndighete­rna hoppas, påpekar Patrik Johansson, säljare på Svea Fireworks.

– VI VET INTE hur mycket som beställs via internet från andra Eu-länder eller hur mycket som smugglas in. Det är ett mörkertal.

Shulin Nie på MSB delar inte den farhågan. Visst internetbe­ställs och smugglas smällare, flashbange­rs och bengaler till Sverige, men inte huvudsakli­gen till nyårsfiran­det utan snarare för till exempel fotbollsma­tcher, menar han.

Kraven på ett totalt avskaffand­e av fyrverkeri­er framförs allt oftare, både av hänsyn till miljön och till alla hundar som darrar sig igenom nyårsfiran­det. Men de tankarna har inte vunnit gehör hos MSB.

– Det är svårt. Folk vill fira nyår och det är en lång tradition. Så det kommer inte att hända på kort sikt, säger Shulin Nie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden