Hallands Nyheter

Kineser tar över Volvo

SVERIGE: KINESISKA GEELY BLIR STORÄGARE ÄVEN I DET ANDRA VOLVO

-

Geely köper hela riskkapita­lbolaget Cevians aktiepost och blir därmed största ägare i lastbilsjä­tten. Stort, tycker näringsmin­istern.

– Vi är nöjda med affären, annars hade vi inte gjort den. Vi har varit i Volvo i elva år och vi har gjort om Volvo från ett medelmåtti­gt bolag till det bästa bolaget i branschen, säger Cevians grundare Christer Gardell.

Gardell och Cevian har under sin tid som ägare i AB Volvo varit stor pådrivare för att förändra AB Volvos struktur i syfte att stycka upp koncernens delar i mindre enheter.

– Resan har varit lång och krävande. Vi lämnar över ett bolag som är väldigt bra och vi gör det till en väldigt spännande ägare i form av Geely som vi tror besitter intressant kompetens för Volvos nästa fas.

ENLIGT GARDELL SKA det kopplas till Geelys kompetens kring den kinesiska marknaden samt inom elektrifie­ring och självköran­de bilar.

– Vi har inte varit ute och sålt. Vi blev approchera­de, säger Gardell.

Enligt Gardell har Cevian tjänat nästan 20 miljarder kronor på det totala innehavet i Volvo.

– Det har varit en fantastisk­t bra investerin­g för oss. Om man översätter det i årlig avkastning så har Volvo avkastat mer än dubbelt mot index per år, säger Gardell.

På börsen är värdet av aktieaffär­en 27 miljarder kronor, men hur mycket Geely betalat Cevian är hemligt.

 ??  ?? SÄLJER. Christer Gardells riskkapita­lbolag Cevian lämnar AB Volvo, och gör kinesiska Geely till största ägare.
SÄLJER. Christer Gardells riskkapita­lbolag Cevian lämnar AB Volvo, och gör kinesiska Geely till största ägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden