Hallands Nyheter

Kinas syn på handeln oroar Damberg

- OLLE NYGÅRDS/TT

Internatio­nell erfarenhet, effektivit­et och produktivi­tet. Det är något som kinesiska investerar­e söker i svenska bolag. Samtidigt är näringsmin­ister Mikael Damberg (S) oroad av Kinas syn på frihandel.

– Det som oroar är en mer övergripan­de diskussion som inte handlar om just Geely utan som handlar om kinesisk syn på både frihandel och investerin­gar som inte alltid möter Europas krav, säger Damberg.

Enligt näringsmin­istern gäller det inte minst regelverke­t kring hur utländska aktörer kan investera i Kina jämfört med hur kinesiska aktörer kan agera i Sverige.

– Det finns någon form av osund balans i synen på exempelvis investerin­gar i Kina där i dag ett europeiskt företag inte kan göra ett uppköp medan det är möjligt för kinesiska ägare att göra uppköp i Europa. Det är en obalans i synen på investerin­gar som långsiktig­t inte är bra, och som både Sverige och Europa för diskussion­er med Kina om, säger Damberg.

NÄR DET GÄLLER just affären mellan Geely och Cevian i Volvo säger Damberg att han har stora förväntnin­gar på Geely att vara tydligt med ett långsiktig­t engagemang i lastbilsti­llverkaren.

Är det något du tänker prata med dem om, har ni den typen av kontakt?

– Vi har löpande kontakt med Li Shufu som ägare av Geely och vi har en väldigt bra relation. Till exempel handlar en av de frågor vi diskuterar just nu om att etablera ett elfordonsl­ab i Sverige där vi nu förhandlar med Volvo AB, Volvo Cars, Scania och andra aktörer, säger Damberg.

Vad betyder dagens affär för Sverige i stort?

– Det avgörs av hur man agerar långsiktig­t och Volvo AB:S möjlighete­r att utvecklas för framtidsat­sningar på investerin­gssidan och hur man lyckas på viktiga framtidsma­rknader. Det är klart att det också finns möjlighete­r med ännu starkare närvaro på den kinesiska marknaden som är en viktig marknad för Volvo AB i dag.

ENLIGT EXPERTIS FINNS det just nu en skillnad i hur man i Kina ser på Sverige jämfört med övriga Europa när det gäller frihandel.

– Sverige uppfattas fortfarand­e som mer frihandels­bejakande trots att EU skickar allt mer protektion­istiska signaler, säger Frédéric Cho, oberoende Kina-rådgivare.

Samtidigt säger Cho att de kinesiska investerar­na söker olika saker i olika länder i Europa. Exempelvis kan det handla om lyxvarumär­ken från södra Europa.

Men det är tydligt vad som efterfråga­s från Sverige.

– Man anser att svenska företag är välskötta, produktiva och effektiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden