Hallands Nyheter

Evakuering kom för sent – baby dog

- MATTIAS MÄCHS/TT

Ett litet hopp har tänts i krigets mörker för ett antal allvarligt sjuka patienter i belägrade Ghouta utanför Damaskus i Syrien. Efter en uppgörelse mellan rebellerna och regimen kan de evakueras för att få vård. Men för en av dem – en sexmånader­s baby – var det redan försent.

De lokala hjälparbet­arna var glada över att slutligen kunna ge ett gott besked till föräldrarn­a. Deras sex månader gamla dotter Katr Alnada, som fötts med ett hjärtfel, hade fått tillåtelse att transporte­ras till Damaskus för att få vård.

– Men när de nådde familjen med beskedet fick de höra att hon hunnit gå bort, bara några dagar tidigare, säger Mohamad Katoub vid Syrisk-amerikansk­a medicinska sällskapet­s (Sams) turkiska kontor.

– De är mycket nedslående. Hon skulle ha evakuerats i dag. Men det var försent.

Listan på personer i akut behov av vård, omöjlig att få i söndertras­ade och belägrade östra Ghouta, lämnades in för omkring två månader sedan. Och när rebellerna lovade att släppa 29 fångar godkände regeringss­idan slutligen på tisdagen sjuktransp­orter från Ghouta för lika många personer.

Det handlar främst om människor med sjukdomar som cancer och hjärtprobl­em, som behöver avancerad kirurgi och specialise­rad behandling, säger Mohamad Katoub.

– På grund av belägringe­n blir det för varje dag svårare att bedriva sjukvård i Ghouta. Såväl utrustning som mediciner saknas för att behandla de här patientern­a. Finns det något sätt omvärlden kan hjälpa till på?

– Tjata på era politiker att trycka på för att få till stånd en humanitär korridor till Ghouta.

 ?? Bild: SANA/TT ?? PÅ VÄG UT. Efter flera månaders dödläge kunde evakuering­en av sjuka från det belägrade Östra Ghouta utanför Damaskus påbörjas före gryningen.
Bild: SANA/TT PÅ VÄG UT. Efter flera månaders dödläge kunde evakuering­en av sjuka från det belägrade Östra Ghouta utanför Damaskus påbörjas före gryningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden