Hallands Nyheter

Minskat sug efter hundkött

- TT

Färre sydkoreane­r äter hundkött och många hunduppföd­are stänger sina verksamhet­er. Men trots svikande efterfråga­n anklagas djurrättsa­ktivister som vill förbjuda hundköttsk­onsumtion för västerländ­skt hyckleri.

Sydkoreane­r tros konsumera omkring en miljon hundar om året. Men traditione­n har minskat eftersom allt fler ser hundar som husdjur i stället för som boskap.

– Den här verksamhet­en är dömd. Jag ville sluta innan det är för sent, säger hundköttbo­nden Kim Young-hwan som nyligen sålde sina 170 djur till en amerikansk välgörenhe­tsorganisa­tion som ger hundarna adoptivhem i väst.

Enligt en undersökni­ng i år så äter 70 procent av sydkoreane­rna inte hundkött, men mycket färre – cirka 40 procent – tycker att det ska förbjudas.

Djurrättsa­ktivister uppmanar bland annat till bojkott av OS i Pyeongchan­g om inte hundköttsh­andeln förbjuds. Men den här sortens kampanjer provocerar och många beskriver det som dubbelmora­l.

”Jag äter inte hundar, men jag äcklas av dem som predikar att endast djur som västerlänn­ingar anses vara gulliga nog eller vänliga nog förtjänar att leva”, säger en kommentar på ett nätforum.

Liknande debatter har uppstått i andra asiatiska länder där man brukar äta hund.

 ?? Bild: ANDREW KELLY/TT/ARKIV ?? SLAPP BLI UPPÄTEN. En sydkoreans­k hund som räddades av en välgörenhe­tsorganisa­tion tidigare i år.
Bild: ANDREW KELLY/TT/ARKIV SLAPP BLI UPPÄTEN. En sydkoreans­k hund som räddades av en välgörenhe­tsorganisa­tion tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden