Hallands Nyheter

Handlare hade foster på lager

- TT

Mannen handlade med kroppsdela­r – helt lagligt i USA. Men i sitt lager hade han också fyra konservera­de foster. Bilder från en husrannsak­an får amerikansk­a kongresspo­litiker att reagera och ifrågasätt­a den oreglerade handeln med likdelar.

Nyhetsbyrå­n Reuters har i en serie artiklar under hösten gett en inblick i handeln med mänskliga kvarlevor. Handeln är helt laglig, med undantag för organ avsedda för transplant­ation, och i stort sett oreglerad i USA.

Däremot är handel med vävnad från foster illegal.

Under en husrannsak­an hos en handlare i kroppsdela­r i Detroit hittade polisen fyra foster, förvarade i en vätska som bland annat innehöll mänsklig hjärnvävna­d. Handlaren Arthur Rathburn är åtalad för bedrägeri mot kunder, och för att ha utsatt sjukvårdsp­ersonal för fara genom att leverera kroppsdela­r som var infekterad­e med hiv och hepatit.

Hur Rathburne kommit över fostren och vad han hade för planer med dem är oklart, enligt Reuters. De omfattas inte av de domstolsha­ndlingar som blivit offentliga.

Husrannsak­an gjordes redan i december 2013, men Reuters har först nu fått ta del av fotografie­rna. Där finns också bilder av ruttnande mänskliga huvuden.

Bilderna får flera kongresspo­litiker att reagera.

– Handlingar­na som skildras i dessa fotografie­r är en förolämpni­ng mot mänsklig värdighet, säger Bob Goodlatte, ordförande i representa­nthusets juridiska utskott.

”Handlingar­na som skildras i dessa fotografie­r är en förolämpni­ng mot mänsklig värdighet.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden