Hallands Nyheter

Dabba, cringe och killgissa med på årets nyordslist­a.

- MARIA HJULSTRÖM maria.hjulstrom@hn.se

Veganisera, dabba och viralgrans­ka är nya verb som finns med i årets nyordlista. Framtiden får utvisa om begrepp som blorange och plogga etablerar sig hos hallänning­arna.

När ploggade du senast? Detta nya verb finns med i nyordlista­n för 2017 och betyder att man tillsamman­s med andra plockar skräp och joggar samtidigt. Ploggning har blivit lite av en folkrörels­e och förekommer i hela landet.

Institutet för språk och folkminnen gör nyordlista­n och på årets lista finns ord som omakase och kombucha, vilka är rena låneord från andra språk. Omakase är ett japanskt ord som betyder att resturangg­ästen låter kocken komponera en måltid, medan kombucha är ett sötat, jäst té.

ANDRA ORD PÅ listan är nyskapta genom att två ord har kombinerat­s. Ordet blorange är en hårfärg mellan blond och orange och att plogga betyder som sagt att plocka skräp och jogga. Renovräkni­ng betyder att en hyresgäst vräks efter att hen inte kan betala den höjda hyran efter en renovering.

Några av de nya orden är översatta från ett annat språk som alternativ fakta, expresskid­nappning samt klickfarm. Det första begreppet kommer av Donald Trumps rådgivare som försökte försvara ett felaktigt påstående. Expresskid­nappning kommer från Latinameri­ka och är när någon tvingas att lämna ut bankomatko­der och hålls fast medan kontot töms. En klickfarm är en samling människor som får betalt för att klicka på annonser på webben för att generera vinst för tredje part. FÖR FÖRSTA GÅNGEN har en hashtag letat sig in bland nyorden, #metoo. En hashtag är ett slags sorterande ämnesord som används i sociala medier och under detta begrepp har sexuella övergrepp och trakasseri­er diskuterat­s under hösten.

– Hashtaggar är ett slags budskapsfö­rmedlande uttryck som växt sig starkare de senaste åren, säger nyordsreda­ktören Ola Karlsson, Språkrådet, till SVD.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden