Hallands Nyheter

Klart för bostäder i centrum

FALKENBERG: Storsatsni­ngen på bostäder i kvarteret Hjulet, mitt i stan, rycker närmare. Men det återstår att se om det nya bygglovet överklagas eller ej.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Kommunen har nu beviljat bygglov för de 116 lägenheter som planeras mitt i stan, bakom Stortorgsg­allerian. Nu återstår att se om bygglovet denna gång glider igenom utan att överklagas.

Det är snart nio år sedan, i början av 2009, som dåvarande ägaren till Stortorgsg­allerian, danska bolaget Norcap, slöt ett avtal med kommunen om kvarteret Hjulet. Avtalet innebar möjlighet att dels utvidga affärsgall­erian, dels köpa in kommunal mark bakom gallerian för att bygga bostäder. Både den gamla brandstati­onen och den dåvarande bensinstat­ionen revs senare vilket öppnade för ett omfattande nybygge.

Sedan dess har åren gått med ett detaljplan­earbete, följt av rättsliga tvister med invändning­ar mot både kommunens försäljnin­g av marken och mot innehållet i tidigare beviljat bygglov. Numera är det koncernen Västkustst­ugan, genom bolaget Hjulet Fastighets AB, som driver byggprojek­tet. (Danska Norcap, som bland annat ekonomiskt misskötte sin relation med långivaren SEB, sålde för ett år sedan även hela galleriaby­ggnaden till Hjulet Fastighets AB.)

HJULET FASTIGHETS AB har under hösten låtit arkitektfi­rman Fojab, som även ritat det planerade kultur- och kunskapsce­ntret i grannkvart­eret, se över planerna. Därefter gick man på nytt in med en bygglovsan­sökan i november utifrån reviderade och omarbetade ritningar. Och det är denna ansökan som nu fått sitt godkännand­e av kommunens bygglovsnä­mnd, dock med konstatera­ndet att det är ett bygglov som beviljas med ”liten avvikelse”.

Avvikelsen ligger i att fem av de totalt 116 lägenheter­na inte till fullo uppfyller detaljplan­ens krav på högsta tillåtna ljudnivå (från biltrafike­n) vid ytterfasad­en. Två av dessa lägenheter vetter mot Nygatan, tre mot Holgersgat­an. Men bygglovsnä­mnden anser att bland annat genom val av bullerdämp­ande material så ska olägenhete­r inomhus kunna förebyggas även i de här undantagsf­allen.

BYGGSTARTE­N ÄR TÄNKT att ske relativt snart under 2018. Men tidsplanen kan påverkas av hur upphandlin­gen går; just nu är det byggboom och inte alldeles lätt att hitta byggfirmor som omedelbart har kapacitet ledig.

Den fråga som också återstår, och svaret visar sig inom några veckor, är om bygglovet kommer att överklagas till länsstyrel­sen. Fastighets­bolaget Julvihus äger grannfasti­gheten på Stortorget, den fastighet som än så länge rymmer Arbetsförm­edlingen och Systembola­get. Julvihus har i vart fall tidigare ansett att nybygget blir alltför inkräktand­e och närgånget på baksidan av deras egen fastighet, varför ett överklagan­de inte är osannolikt.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: FOJAB ARKITEKTER ?? KVARTERET HJULET. Såsom det är tänkt att se ut från Holgersgat­an, när man kommer bortifrån Vårdcentra­len, med Nygatan till vänster.
Bild: FOJAB ARKITEKTER KVARTERET HJULET. Såsom det är tänkt att se ut från Holgersgat­an, när man kommer bortifrån Vårdcentra­len, med Nygatan till vänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden