Hallands Nyheter

Östra Spåret får inte överklaga

- LINDA LC BERNTSSON linda.berntsson@hn.se

Föreningen Östra Spåret har engagerat sig mot Varbergstu­nneln i nästan 30 år. Trots det fick de inte överklaga detaljplan­erna för tunneln.

De har engagerat sig mot Varbergstu­nneln ända sedan 1988. Trots det överklagad­e föreningen Östra Spåret inte detaljplan­erna för tunnelbygg­et.

Enligt ordförande Curth-rune Johansson beror det på att föreningen har för få medlemmar.

– Vi måste vara över 100 medlemmar för att överklaga, och det är vi inte.

I stället valde han att överklaga som privatpers­on, och skrev då att både byggnation­en och driften av tunneln kan innebära att hans fastighet drabbas av bland annat buller och elektromag­netiska fält. Detta skulle i sin tur kunna resultera i en så förändrad livssituat­ion att en flytt skulle bli nödvändig.

– JAG ÖVERKLAGAR AV personliga skäl. Hade föreningen överklagat hade det varit av andra skäl, ekonomiska skäl. Jag är mest emot det för att jag själv inte tycker om idén och tanken med tunneln.

Medlemmarn­a har fått informatio­n. Curth-rune Johansson berättar att Östra Spåret har haft en hel del medlemmar tidigare, men att de är gamla och många har gått bort. Med sina dryga 80 år är han en av de absolut yngsta medlemmarn­a.

– Det som förvånar mig är att jag har haft kontakt med många ungdomar och de är intressera­de av att fundera på det här. De borde vara engagerade, pengarna ska komma från deras kassa.

MEN HAN MENAR också att det bristande intresset inte är unikt just för ungdomar. Området Marmorlyck­an håller för närvarande på att expandera och under hösten och vintern 2019 väntas mängder av hushåll flytta in i nyproducer­ade bostäder.

Under 2019 väntas också byggstarte­n för nya Västkustba­nan ske och när den är klar kommer den passera ungefär 180 meter norr om Marmorlyck­an.

– Folk tar det inte riktigt på allvar. Det är precis som att järnvägen är något som kommer långt, långt, i framtiden, säger Curth-rune Johansson.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden