Hallands Nyheter

Crossfitlö­ftet som siktar på EM 2020

CROSSFIT: ANTON SILVERSJÖ SIKTAR PÅ EM 2020

- SIMON CARLSSON 010-471 53 27 simon.carlsson@hn.se

Anton Silversjö började med crossfit förra sommaren. Trots den korta karriären tillhör han de bästa i Sverige i sin ålder. Efter årsskiftet går han in i seniorklas­sen med ett högt satt mål, att tävla i EM om två år. Vägen dit är lång och tuff, men talangen är uppenbar.

Efter att ha testat de flesta idrotterna fastnade Anton Silversjö, 17, för allsidighe­ten i crossfit. – Det blev som lite av ett paket, man är som en superhjält­e.

I unga år testade han på alla möjliga idrotter. Ingen sport fastnade helt hos Anton Silversjö, närmast var den amerikansk­a fotbollen.

– Jag var quarterbac­k från början, men sen spelade jag som receiver (mottagare) och då var jag ett lätt mål, säger Silversjö.

När han hade åldern inne skaffade Anton ett gymkort, men efter ett tag kände han att det inte var nog med att bara kunna lyfta tungt.

– JAG VAR TRÖTT på att bara vara stor och stark men inte kunna använda det. Tog jag en löprunda så var det mest frustande och pustande. Då hittade jag crossfit där man måste kunna allt.

Ett och ett halvt år senare tillhör Anton Silversjö de bästa i Sverige i sin ålder, en otrolig utveckling.

– DET ÄR VAD jag hört i alla fall, att utveckling­skurvan är bättre än den brukar vara.

”Men nästa år är jag ute ur min åldersklas­s och får slåss mot de stora grabbarna. Det är ett väldigt stort steg och det kommer ta tid”

ANTON SILVERSJÖ

Han får medhåll utav Annelie Markinhuht­a som är tränare på Crossfit Varberg.

– Sista halvåret har det exploderat och han lyfter jättetunga vikter i de olympiska lyften. Jag tror inte det är många i hans ålder i Sverige som ligger på den nivån i just den delen, säger Annelie Markinhuht­a.

UNDER ÅRET HAR Silversjö tävlat i en öppen 17-årsklass. Då tävlar man på hemmaplan och resultaten konfirmera­s av en godkänd domare. Anton slutade sjua i Sverige trots att han missade den sista av fem deltävling­ar.

– Men nästa år är jag ute ur min åldersklas­s och får slåss mot de stora grabbarna. Det är ett väldigt stort steg och det kommer ta tid, säger Silversjö, som dock har ett tydligt mål för ögonen.

– Mitt stora mål är ”regionals” 2020, vilket i princip är EM i crossfit. Hur mycket behöver du utvecklas för att nå dit?

– Jag ska inte ljuga, jag kommer behöva bli ganska så mycket bättre. Men jag tror definitivt att det går.

Annelie Markinhuht­a tror också att varbergare­n har chans att nå den yttersta eliten.

– Det är jättetuff konkurrens, det måste man vara medveten om. Det är ett högt mål, men han har talang och har alla möjlighete­r att nå dit, säger hon.

ANTON TRÄNAR CROSSFIT sex dagar i veckan, söndagen får agera vilodag. Passen brukar ligga på 2,5-3 timmar och innehåller oftast något moment från alla delar av idrotten.

– Sen har vi ett litet gym hemma också där jag brukar köra på morgonen. Jag får en pirrig känsla i kroppen om jag går och lägger mig utan att ha tränat.

 ??  ?? LÅNG VÄG KVAR. Steget upp som senior är tufft, men Anton Silversjö har två och ett halvt år på sig för att nå sitt mål, EM 2020. Just roddmaskin­en är ett moment där han behöver ”steppa upp”
LÅNG VÄG KVAR. Steget upp som senior är tufft, men Anton Silversjö har två och ett halvt år på sig för att nå sitt mål, EM 2020. Just roddmaskin­en är ett moment där han behöver ”steppa upp”
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? BÄSTA GRENEN. De olympiska lyften, ryck och stöt, är Anton Silversjös bästa delar i crossfit.
Bild: ANNIKA KARLBOM BÄSTA GRENEN. De olympiska lyften, ryck och stöt, är Anton Silversjös bästa delar i crossfit.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? MOTIVATION. Den största drivkrafte­n för Anton är att vara mer vältränad när han vaknar än dagen innan.
Bild: ANNIKA KARLBOM MOTIVATION. Den största drivkrafte­n för Anton är att vara mer vältränad när han vaknar än dagen innan.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? STYRKA OCH TEKNIK. Crossfittr­änaren Annelie Markinhuht­a menar att Anton har utvecklat sig tekniskt väldigt snabbt.
Bild: ANNIKA KARLBOM STYRKA OCH TEKNIK. Crossfittr­änaren Annelie Markinhuht­a menar att Anton har utvecklat sig tekniskt väldigt snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden