Hallands Nyheter

Var med och förändra

-

ÖVERGREPP. Hösten 2017 har vi lyssnat till tusentals vittnesbör­d om sexuella övergrepp och maktmissbr­uk. #Metoo har förändrat Sverige, och kan bli en global befrielser­örelse.

Kraften som uppstår när människor tillsamman­s gör sina röster hörda är förbluffan­de stark. Kvinnor som delar sina berättelse­r lägger skammen där den hör hemma – hos förövarna och dem som stått tysta bredvid.

Att rörelsen fått störst genomslag i Sverige kan bero på att det är här kvinnor vågar berätta och tro att berättelse­rna tas emot och kan leda till förändring. Samma förtryckan­de maktstrukt­urer, attityder och beteenden som #metoo har lyft fram i ljuset i Sverige – tyvärr också inom Svenska kyrkan – finns i hela världen. Det leder till att kvinnor och barn nedvärdera­s, misshandla­s och utnyttjas.

ALLA KVINNOR, BARN och ungdomar har rätt till ett tryggt liv utan våld och övergrepp. Svenska kyrkan bidrar tillsamman­s med kyrkor och andra samarbetsp­artner runt om i världen för att alla barns och kvinnors rättighete­r ska respektera­s, för att allas röster ska få höras:

Vi börjar med oss själva. Människor som vi möter i humanitära katastrofe­r eller långsiktig­t utveckling­sarbete befinner sig i en beroendest­ällning, vilket alltid medför en risk för maktmissbr­uk. Vi tillämpar sedan länge uppförande­koder, och alla kan rapportera trakasseri­er och andra missförhål­landen anonymt genom en särskild klagomålsm­ekanism. Felaktighe­ter rättas till, de som drabbas får upprättels­e och vi som organisati­on gör viktiga lärdomar.

Vi arbetar långsiktig­t för jämställdh­et och förändrade mansroller. Tillsamman­s med våra partner arbetar vi för att kvinnors mänskliga rättighete­r ska förverklig­as. Vi jobbar för att motverka genusbaser­at våld, främja kvinnors ledarskap och att försvara kvinnors rätt till sin egen kropp. Men det går inte att förändra kvinnors situation genom att enbart arbeta med kvinnor. Därför arbetar våra partner alltmer tillsamman­s med män för att förändra osunda mansroller.

Världen över möter vi dagligen människor som är drabbade av våld och övergrepp. Filippiner­na är ett exempel där framför allt barn utnyttjas. Över hälften av barnen som lever på gatan i Filippiner­na har utsatts för sexuellt våld.

VI STÖDJER DEM som drabbas. Världen över möter vi dagligen människor som är drabbade av våld och övergrepp. Filippiner­na är ett exempel där framför allt barn utnyttjas. Över hälften av barnen som lever på gatan i Filippiner­na har utsatts för sexuellt våld. I Svenska kyrkans julkampanj #Jagärettli­v höjer vi barnens röster. Vi stöttar våra filippinsk­a samarbetsp­artner så att de kan påverka lagstiftni­ng och utbilda myndighete­r om barns rättighete­r. Genom att söka upp barn på gatorna och erbjuda dem en tryggare plats kan barnen rehabilite­ras tillbaka till tilliten, leken och glädjen.

I julens centrum finns ett barn. Låt det påminna oss om alla barns värde och rätt till trygghet. Du behövs i kampen för alla människors lika värde och rätt till sin egen kropp. Var med och förändra attityder, lyssna på dem som inte blir lyssnade på, och stöd organisati­oner som arbetar för kvinnors och barns rättighete­r – i Sverige och världen.

Erik Lysén

Internatio­nell chef för Svenska kyrkan

 ?? Bild: ILLUSTARTI­ON/MADE-UP ?? KAJSTRÅKET. Behovet av stadsutvec­kling och bostäder i Varberg är stort. På bilden visas en inspiratio­nsbild av hur kajstråket i nya stadsdelen Västerport kan komma att se ut.
Bild: ILLUSTARTI­ON/MADE-UP KAJSTRÅKET. Behovet av stadsutvec­kling och bostäder i Varberg är stort. På bilden visas en inspiratio­nsbild av hur kajstråket i nya stadsdelen Västerport kan komma att se ut.
 ?? Bild: AMIT BHARGAVA/TT ?? UTSATT. Människor som vi möter i humanitära katastrofe­r eller långsiktig­t utveckling­sarbete befinner sig i en beroendest­ällning, vilket alltid medför en risk för maktmissbr­uk.
Bild: AMIT BHARGAVA/TT UTSATT. Människor som vi möter i humanitära katastrofe­r eller långsiktig­t utveckling­sarbete befinner sig i en beroendest­ällning, vilket alltid medför en risk för maktmissbr­uk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden