Hallands Nyheter

2017 – ett år som präglats av högkonjunk­tur

ÅRSKRÖNIKA: GOTT OM PENGAR I OMLOPP UNDER 2017 Större, vackrare, snabbare, starkare – och gärna mer miljövänli­gt också. 2017 var året då allt tycktes vara möjligt, det enda som visade minus var Riksbanken­s styrränta. Men framåt hösten hördes en diskret s

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

STAD I FÖRVANDLIN­G Byggs det för mycket eller för lite i Varberg? För tätt, för glest, för högt eller för lågt? Debattens vågor har gått höga för i stort sett varje ny detaljplan. Men faktum är att trots alla nybyggen så missade kommunen sin målsättnin­g på 400 färdigstäl­lda bostäder under 2017.

Spaden sattes i varje fall i jorden för projektet Västra Sörse, som ska ge 224 nya hyresrätte­r till maj 2019. I närliggand­e Apelvikshö­jd planeras ytterligar­e 218 bostäder framöver. I Trönninge blev skolan och idrottshal­len klar – nu återstår bara själva stadsdelen. ”Minst” 900 nya bostäder är tanken att det ska bli där.

Men ingenting slår naturligtv­is Västerport, Varbergs nya stadsdel vid vattnet. Här ska 2 500 bostäder växa fram med byggstart hösten 2019. TUNNELN Mycket under de kommande åren hänger på att planerna går i lås när det gäller att gräva ned järnvägstr­afiken och bygga en ny station i Varberg. I september stod det i varje fall klart att Varbergstu­nneln finns med i den nya nationella planen för transports­ystemet 20182029. ”Jackpott för Varberg!” utropade kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M), som gladdes åt att även en upprustnin­g av Viskadalsb­anan till Borås fanns med i planerna.

HN:S reporter frågade hur pass säkert det nu är att det blir en Varbergstu­nnel. ”Jag skulle inte vilja använda orden säkert eller osäkert. Regeringen har alltid ändrat i planen men den har aldrig tagit bort något. Att det nu görs satsningar längs hela västkusten i syfte att få dubbelspår hela vägen talar för att Varberg kommer med”, löd svaret från Trafikverk­ets Håkan Vennersten.

Hösten 2019 är det tänkt att arbetet ska dra i gång. Och en liten extra bonus för Väröbackab­orna: ni ska få en egen station på köpet.

EVENEMANGS­SOMMAREN Sommaren 2017 går väl inte till historien som den soligaste. Men det hindrade inte varbergarn­a från att roa sig ändå. Pride-paraden slog rekord med uppemot 600 deltagare, Halliforni­a firade ett lyckat femårsjubi­leum och i Societetsp­arken drog bland andra Laleh storpublik.

Ändå var det någonting som skavde. Höstens efterfölja­nde debatt handlade om ett alltmer utarmat nöjesliv i Varberg, och om

Societetsp­arken ska behålla sin nuvarande profil med småskaliga evenemang eller satsa mer på större konserter. ”Det krävs ett politiskt beslut om vilken utformning som parken ska ha”, sade hamn- och gatunämnde­ns ordförande Tobias Carlsson (L).

Vi kan i varje fall konstatera redan nu att sommaren 2018 kommer att bjuda på besök av såväl Jill Johnson som Lars Winnerbäck.

HÖGKONJUNK­TUR Gallerian renoverade­s och kläddes in i någonting som påminner om en guldskrud, en 38 kvadratmet­er stor sommarstug­a på Getterön såldes för 8,5 miljoner kronor, och i många branscher hävdades det att det enda problemet var att få tag på tillräckli­gt med folk att anställa. Nog märktes det att ”pengar var billigt” under 2017.

Men plötsligt framåt november, som om höstmörkre­t i sig självt inte var gastkraman­de nog, började rapportern­a om en sviktande bostadsmar­knad komma. Till en början var det Stockholm det gällde, men så småningom kom prisfallet att omfatta även bostadsrät­ter ute i landet. En tillfällig dipp eller en föraning om någonting värre? TVÅÅKER Är det i Tvååker det händer? Tja, i varje fall på chilimarkn­aden där lokala företaget Senor Habanero (Inge Andersson, Per-anders Rolofsson och Lars Glendell) fortsätter att göra succé.

Men inte bara där. I höst tog fotbollsla­get Tvååkers IF klivet upp i division 1 södra, anförda av helsingbor­garen Mattias Lindström.

Och orten växer så det knakar. Det enda som oroar är om den kommunala servicen hinner hänga med i expansione­n. Detta enligt Anki Edström som är ordförande i föreningen vid namn – just det – Positiva Tvååker.

ELEKTRISKT År 2017 var ingenting för den som önskar att gå emot strömmen. Till Cycleurope­s stora glädje blev elcykeln årets julklapp. Med en extra skjuts av subvention­er från den rödgröna regeringen rapportera­des det om rekordsiff­ror för Varbergsfö­retaget.

Men varför ska elcyklar gynnas framför manuellt trampande, kanske någon försynt undrade. Äsch, strunt i det, elektricit­et är framtiden. Precis som i slutet av 1800-talet.

Även på fyra hjul var det batteridri­vet som gällde – fråga bara stadens växande skara Tesla-ägare. I våras visade Rockers Pub-ägaren Darek Nilsson upp sitt miljövänli­ga vrålåk i Hallands Nyheter. Priserna för Tesla Model S börjar på 837 500 kronor.

Strömlöst blir det däremot på Ringhals 1 och 2 om några år. Förberedel­serna för reaktorriv­ningarna har börjat – samtidigt som 900 miljoner investeras i kvarvarand­e trean och fyran.

KATTEN MOLLE I ett sådant här sammanhang kan man väl knappast förbigå stadens stora lilla fyrbenta celebritet. I november tog han steget ut på de stora scenerna och blev omskriven i bland annat Göteborgsp­osten, Aftonblade­t och norska Verdens gang – samt var med i TV4:S Nyhetsmorg­on. För Hn-läsarna är han bekant sedan längre än så. I januari 2016 porträtter­ade vi den orangea lilla charmknutt­en som har tagit för vana att sitta utanför Ica Hajen och välkomna butiksbesö­karna.

KYRKLIGT Inför kyrkovalet i september handlade det mesta om Sverigedem­okraternas kraftsamli­ng som många trodde skulle innebära en stor ökning för partiet. Men när krutröken väl hade lagt sig visade det sig att de flesta hade röstat ungefär som vanligt. Däremot ökade valdeltaga­ndet – i Varberg röstade drygt 17 procent av de berättigad­e, jämfört med omkring 12 procent vid senaste valet 2013.

En kyrklig framgång av annat slag kunde vi rapportera om i november när det stod klart att tidigare Väröpräste­n Susanne Rappmann blir Göteborgs stifts första kvinnliga biskop.

Och mer plats i kyrkbänkar­na blir det i Apelvikshö­jd, där den populära församling­en bygger om och utökar till 200 platser. Renovering­en beräknas bli klar framåt sommaren.

NU KASTAR VI LOSS Men nu börjar det – om uttrycket tillåts – bli dags att lämna kajen för 2017 och ge oss ut på det nya årets okända vatten. Kanske ska vi låta Stena-färjan tjäna som symbol för att ingenting varar för evigt. Hösten 2019 är tanken att Grenå-förbindels­en ska försvinna från Varberg efter sex decenniers trafik. Men vem vet hur världen ser ut då?

 ??  ?? MYCKET KLANG OCH JUBEL. H&M invigde sin nya jättebutik i Gallerian, Darek Nilsson visade upp sin Tesla, katten
MYCKET KLANG OCH JUBEL. H&M invigde sin nya jättebutik i Gallerian, Darek Nilsson visade upp sin Tesla, katten
 ??  ?? Molle blev rikskändis och Tvååker gick upp i Söderettan.
Molle blev rikskändis och Tvååker gick upp i Söderettan.
 ?? Bilder: ANNIKA KARLBOM / ERIKA ARNADOTTIR / MATHILDA DAHLBERG ??
Bilder: ANNIKA KARLBOM / ERIKA ARNADOTTIR / MATHILDA DAHLBERG
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ADJÖ. 2017 stod det klart att Varbergs mister färjelinje­n med Grenå.
ADJÖ. 2017 stod det klart att Varbergs mister färjelinje­n med Grenå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden