Hallands Nyheter

Av GW:S tv-polis

- LINUS BRÄNNSTRÖM/TT

numera motvillig pensionär, får en hjärnblödn­ing. På sjukhuset får han veta att hela hans kropp är i förfall – samtidigt får han, av sin läkare, höra talas om ett intressant fall.

– Han får nys om ett ouppklarat flickmord från mitten av 80-talet och det blir ett slags hjärngymna­stik för honom. Att ta sig an ett ganska omöjligt fall och få göra ett sista samarbete med Eriksson, fast i hemmet då, ett slags privatspan­ing. Det är en historia om det här brottet men också om död, relationer, arbetskamr­ater och vad som är viktigt, säger Rolf Lassgård.

HAN TYCKER ATT det känns fint att avsluta tv-trilogin med att låta Lars Martin Johansson ta sig an ett mer normalt fall.

– Det är ett brott som sker runtomkrin­g oss mer ofta och det blir något vackert i det, tycker jag. Att en döende mans sista brottsutre­dning handlar om att skänka upprättels­e åt en liten flicka. Att det * Den avslutande delen i tv-trilogin baserad på Leif GW Perssons kriminalro­maner om polisen Lars Martin Johansson. Det två tidigare delarna, En pilgrims död och Den fjärde mannen, sändes 2013 respektive 2014.

* I huvudrolle­rna som Lars Martin Johansson och Jeanette Eriksson syns som vanligt Rolf Lassgård och Helena af Sandeberg.

* I övriga roller syns bland andra Per Svensson, Amanda Ooms, Henrik Norlén och Alexej Manvelov. Kristian Petri har regisserat och Sara Heldt har skrivit manus.

* Den döende detektiven får premiär i SVT1 den 3 januari. inte handlar om att han löser Kennedymor­det, säger Rolf Lassgård.

HELENA AF SANDEBERG och Rolf Lassgård gjorde de första inspelning­arna som Jeanette Eriksson och Lars Martin Johansson 2012. När Den döende detektiven får premiär har det hunnit bli 2018 och de berättar att de blivit fästa vid rollfigure­rna under de år som har gått.

– Man har ju levt med det här. Det är också samma gäng som har gjort alla säsonger, så man har blivit vänner och det finns en väldig kärlek och omsorg för det här projektet. Så det var väldigt vemodigt när vi spelade in den här gången, säger Helena af Sandeberg och fortsätter:

– Jag tycker om Eriksson så mycket. Jag tycker att det är skönt att vara hon, hon är väldigt olik mig och det tycker jag är befriande. Jag kommer att sakna henne.

Den döende detektiven får premiär i SVT1 den 3 januari.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? kriminalro­maner om polisen Lars Martin Johansson. ”De bryter ju mot alla regler om hur deckare ska vara”, säger
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT kriminalro­maner om polisen Lars Martin Johansson. ”De bryter ju mot alla regler om hur deckare ska vara”, säger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden