Hallands Nyheter

”Lås in fler un

SVERIGE: ELIASSON VILL SE TUFFARE STRAFF FÖR LAGBRYTAND­E UNGDOMAR

-

Svensk polis har haft några tunga år med gängskjutn­ingar, resursbris­t och en laglöshet som breder ut sig i förorterna. Nu efterlyser rikspolisc­hef Dan Eliasson hårdare tag mot kriminella unga – och högre lön till poliser i utsatta områden.

Polisen har fått utstå hård kritik de senaste åren för fallande resultat och oförmåga att klara sitt uppdrag. I november kom Brottsföre­byggande rådet med statistik som visar att rekordmång­a personer nu säger sig ha utsatts för brott.

– De som är experter på det här bedömer att det är för tidigt att avgöra om det här är ett trendbrott. Men jag kan inte låta bli att säga att siffrorna bekymrar mig och vägleder oss i vårt arbete.

Fler upplever sig också otrygga, enligt Brå. Samtidigt har polisen haft stora utmaningar senaste åren.

– De stora migrations­strömmarna som kom har påverkat oss, vi har dödligt våld på rekordhöga nivåer som tar väldigt mycket utrednings­resurser, och hela den nätrelater­ade brottsligh­eten. Det tynger oss. Vi är ansträngda, vi behöver bli fler.

EXTRA TUFF ÄR situatione­n i de 61 utsatta områden som polisen pekat ut i en särskild rapport.

– I grund och botten har vi kontroll över de här områdena. Det finns inga ”no-go”-zoner i Sverige. Men det är ett allvarligt läge, och det måste göras mer.

Trots att han lovade att återta kontrollen över områdena för två år har inget ännu kunnat plockas bort från listan.

– Men jag vill också vara tydlig med att i två områden blir det något bättre, det är Araby utanför Växjö och Vivalla i Örebro. Åker du ut och frågar i Rinkeby och Botkyrka i dag kommer du också höra folk som säger ”jo det håller på att hända någonting”. Vi har laddat in mycket resurser i de här områdena.

Ett problem är att dödliga skjutninga­r i kriminella miljöer slukar mycket kraft. Samtidigt minskar polisens uppklarnin­g av just dessa brott, enligt en studie vid Noa. Mycket hjälp måste till från andra

 ??  ?? POSITIV. Trots tuffa år och hård kritik ser rikspolisc­hef Dan Eliasson en ljusning för polisen på flera håll och tror på
POSITIV. Trots tuffa år och hård kritik ser rikspolisc­hef Dan Eliasson en ljusning för polisen på flera håll och tror på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden