Hallands Nyheter

Häng med i historien från Melka och framåt och möt två som jobbat på fabriken i nästan ett halvsekel.

EN FABRIK FYLLER 70: OCH NÅGRA HAR HÄNGT MED I NÄSTAN FEMTIO ÅR Melka, Mölnlycke, SCA, Essity. Fabriken har bytt namn under sin 70-åriga historia. Roland Petersson har hängt med sedan 1970 då han började som lärling för sex kronor i timmen.

-

– Jag hade blivit av med jobbet på läderfabri­ken. Vi hade ett garageband som hette Guns godbitar och spelkompis­en Rolf jobbade på Mölnlycke och föreslog att jag skulle söka jobb här, berättar Roland Petersson.

Så en höstdag 1970 tog han moppen från hemmet i Skogstorp till fabrikskon­toret på Västra gärdet, stegade in och sökte jobb.

– Det var en tid med gott om jobb. Dom ville att jag skulle börja samma dag, säger Roland Petersson.

Han var 16 år när han började som lärling för sex kronor i timmen. Han har stannat, som reparatör och på olika befattning­ar inom drift och underhåll, ett omväxlande arbete som han trivts med.

– Men det hände väl förr att jag ibland gick hem med lite ont i magen, med oro för om jag gjort allting rätt när jag som reparatör hade ansvar för en maskinlinj­e, säger Roland Petersson som konstatera­r att säkerheten på jobbet utvecklats till det bättre genom åren.

CERMITH GUSTAFSSON HAR också ett långt förhålland­e till fabriken.

– Vi bodde i Värmland, där min pappa jobbade på Mölnlyckes fabrik i Hillringsb­erg. Där var han med om att utveckla den första engångsblö­jan. Men det var väl lite osäkert för fabriken där, så en dag 1961 kom han hem från jobbet och berättade att han erbjudits plats på fabriken i Falkenberg i stället, berättar Cermith.

Så flyttlasse­t gick. Pappa Åke fortsatte att arbeta på företaget och sonen Cermith började sommarjobb­a där i början av 1970-talet. Han gick ut tekniskt gymnasium, var ute och reste och gjorde lite annat, men behövde några år senare

 ??  ?? VETERANER I FABRIKEN. Roland Petersson och Cermith Gustafsson har hängt med sedan 1970-talet, i ett företag som
VETERANER I FABRIKEN. Roland Petersson och Cermith Gustafsson har hängt med sedan 1970-talet, i ett företag som

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden