Hallands Nyheter

Ett valår med svar på vad

2018. Upptrappni­ngen inför valåret har redan påbörjats, men snart är det här på allvar. Det vore då befriande med fler svar på vad och mindre med vem.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 30/12. Å ena sidan konstatera­r de flesta svenskar till och från att vi i stora delar har det bra. Å andra sidan är vi många som funderar på hur mycket som ändå borde förändras för att bli till det bättre. 2018 har vi åter chansen att göra en mer konkret handling för att påverka denna önskan om förändring – det är valår.

LÅT OSS DÅ hoppas att det blir ett val där sakfrågorn­a får stå i fokus så att det blir tydligt för väljarna vad partierna vill istället för med vem man vill. Den senare frågan är inte ointressan­t, men frågan har ställts så ofta nu och svaren är alltid de samma och ger inte väljarna mycket mer klarhet.

Och blir det ett fokus på sakfrågorn­a är det enligt Novus senaste undersökni­ng främst svar på frågor om sjukvård, invandring och integratio­n som väljarna vill ha. Integra- tionsfråga­n är den starkaste klättraren enligt undersökni­ngen. Det är inte så konstigt då det både finns ett folkligt engagemang, men inte minst en oro för frågan. För även om Sverige i stora delar klarade av att ta emot rekordstor­a mängder av människor på flykt 2015 så handlar det fortsatt om att finna lösningar som håller i längden. ”Det akuta är över, men nu då?”

NÄR SVERIGE SAMLADE sig den hösten för två år sedan och civilsamhä­llet tog ett stort ansvar för att lösa det mest akuta, då fanns ett stort hopp om att vi skulle komma bort från mycket av det som leder till det välanvända citatet ”Det är inte invandrarn­a som är problemet, det är systemet det är fel på”.

En del åtgärder må ha levererats från Löfvens regering, men allt för få. Systemet är fortsatt för trögt för att ge människor snabbare svar på om de får stanna eller ej.

Okej, Migrations­verket har haft mycket att hantera, men just därför borde det redan nu också vara lättare för asylsökand­e att få jobba medan de väntar på sitt svar. Förpassand­et till ”ingentinge­t” är destruktiv­t och motverkar integratio­nen och ökar motsättnin­garna.

Bland annat dessa frågor behöver väljare få svar på från partierna och deras företrädar­e för att göra sitt val i september. Låt oss därför ännu en gång uttrycka önskan om att låta frågorna – vad och hur – få stå i fokus. För det är trots allt förslagen på olika lösningar som är viktigast.

 ?? Bild: SERGEI GRITS ??
Bild: SERGEI GRITS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden